Jsme televize vašeho kraje

Na pivo s Karlem (Schwarzenbergem) dorazily dvě stovky lidí

Plzeň, publikováno 22.11.2012, autor: Richard Beneš

Karel Schwarzenberg si zahrál na mistra výčepního | Autor: TOP 09

Doslova natřískáno bylo ve středu večer v plzeňské Restauraci a pivnici 12, kterou obsadili příznivci prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. Na akci nazvanou „Na pivo s Karlem“ dorazily dvě stovky lidí, kteří měli chuť popovídat si u piva s významným politikem.

Ještě než se rozproudila debata, vyzkoušel si Karel Schwarzenberg pod dohledem vrchního obchodního sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berky, jak se správně čepuje plzeňské pivo. „Nedávno jsem zkoušel čepovat pivo a teklo mi z toho spíš mlíko, tak je to pro mě docela zajímavé vidět, jak čepuje opravdový profesionál,“ uvedl Karel Schwarzenberg.

„Když jsme se naposledy setkali s Karlem Schwarzenbergem v Plzni v roce 2009, získal tehdy titul čestný znalec neboli Honorary Connoisseur piva Pilsner Urquell, který stvrzuje jeho příslušnost ve společnosti čestných ambasadorů plzeňského piva ve světě,“ prozradil sládek Berka. A mnohem lépe než v čepování piva si následně prezidentský kandidát vedl v debatě se svými příznivci.

Padaly zejména otázky na to, jak by se jako prezident zasadil o vládu práva. „Pečlivě bych vybíral soudce z řad čestných, slušných a odborně kvalifikovaných lidí. A prezident také může silně uplatňovat svůj vliv ve společnosti, tím s kým se schází a s kým rozmlouvá.  Já bych chtěl také otevřít Pražský hrad diskusím s různými skupinami, vědci, umělci, právníky a dalšími,“ prohlásil například Schwarzenberg. Na otázku, jak se na diskusi s lidmi cítí, uvedl: „Já debatuji rád. A zvlášť hospodě, tam se cítím vždycky dobře.“

Na závěr večera se dočkal Karel Schwarzenberg i překvapení v podobě speciální písně. Tu mu darovalo k prezidentské kandidatuře známé plzeňské duo Dubnička a Lahoda. Píseň složili během odpoledne a večer ji v premiéře naživo zazpívali. „Jsem moc rád, že jsme mohli Karlu Schwarzenbergovi zahrát. Je to pro nás jediný možný kandidát na prezidenta. Doufám, že se mu naše píseň líbila, řekl jeden z autorů, herec a režisér Vilém Dubnička. Vlídným humorem protkaná píseň začínala slovy „pro tebe i pro mou dcerku, chci prezidenta z rodu Schwarzenbergů.“

Duo Dubnička - Lahoda během interpretace skladby pro prezidentského kandidáta | Autor: TOP 09

Fotogalerie

Karel Schwarzenberg si zahrál na mistra výčepního | Autor: TOP 09
Duo Dubnička - Lahoda během interpretace skladby pro prezidentského kandidáta | Autor: TOP 09