Jsme televize vašeho kraje

Komunista Šidlo: Situace na kraji bude pár měsíců poměrně vypjatá

Plzeň, publikováno 23.11.2012, autor: Richard Beneš

Karel Šidlo na jednání zastupitelstva | Autor: Jindra Radová - KÚPK

Třetím mužem, který předsedal ustavujícímu zasedání zastupitelstva Plzeňského kraje, byl vedle hejtmana Milana Chovance a šéfa opozice Jiřího Pospíšila ještě Karel Šidlo, poslanec Parlamentu a zastupitel za KSČM, která nyní vládne na kraji v koalici se sociální demokracií. A právě ze strany opozice si musel Šidlo, stejně jako ostatní komunističtí zastupitelé, vyslechnout celou řadu velmi ostrých příspěvků, které kritizovaly komunisty a jejich vstup do vedení Plzeňského kraje.

„Musíme se připravit na to, že kolegové z ODS nám budou asi pravidelně sdělovat své pocity, které nám sdělili při volbě hejtmana. Jsem na to připraven, všimli jste si, že jsem byl v klidu. Je třeba se skutečně obrnit. Šest let v národní politice vás už naučí určité trpělivosti a klidu, pak vystoupit a říci svůj názor. Vést diskusi na rozhádaném kolbišti je velice problematické, pak některé názory zanikají, točí se to v kruhu a nemá to žádný výstup,“ řekl Karel Šidlo.

Komunistický zastupitel čekává, že ta situace bude na kraji ještě pár měsíců poměrně vypjatá. „Můžeme tedy předpokládat takovéto tematické diskuse, ještě po nějakou dobu. Ale oni kolegové z ODS časem pochopí, že zkrátka výsledek těch voleb je věc, která se nedá změnit,“ konstatoval Šidlo. Ten uvítal opětovné zvolení Milana Chovance do funkce hejtmana a vyzdvihl jeho věcné jednání v minulém období, kdy vedl kraj. „Pan Chovanec je velice věcný, snažil se skutečně řídit zastupitelstvo takovým efektivním způsobem, aby se projednalo vše co se má v reálném čase a projednalo se to i tak, aby měl každý možnost se vyjádřit, pokud měl zájem. To je pozitivní na celém krajském zastupitelstvu,“ řekl Šidlo.

Za standardní považuje Šidlo kritiku opozice, že na zastupitelstvu nebyla zveřejněna koaliční smlouva a koaliční prohlášení, které před jednáním zastupitelstva podepsala ČSSD a KSČM. „Vzhledem k tomu, že podepisujete něco ráno, sotva jsme si předali dokument, tak jsme šli na zastupitelstvo a není v silách nás i technického zázemí, abychom to dali všem do rukou. Smysl má to, co říkal hejtman Chovanec, že v lednu to dáme komplet i s tou přílohou, aby se jak novináři, tak i občané měli možnost přesvědčit, jak jsme naplnili očekávání a jakým způsobem to budeme realizovat,“ vysvětlil Šidlo. Fakt, že se komunisté i v Plzeňském kraji dostali do jeho vedení považuje Šidlo za úspěch, nyní však musí komunisté podle jeho slov prokázat, že jsou lidé a odborníci na svých místech s bohatými životními zkušenostmi a schopnostmi řídit exekutivu.

Na kritiku, že se ve vedení kraje nově objevilo místo původních tří náměstků hejtmana hned pět náměstků hejtmana uvedl Šidlo, že je to logické. „Vždy, když se uzavře nějaké koaliční jednání, tak se vytváří pozice pro koaličního partnera, aby alespoň symbolicky bylo naznačeno i v tom úzkém vedení orgánu, že patří mezi to vedení. To znamená, že my jsme získali jednoho náměstka. Pro mě je to víceméně formální označení, protože důležitá je pozice hejtmana a velice důležitá je pozice prvního náměstka hejtmana, který je statutárním zástupcem. Ti náměstci, to je věc politické dohody a svým způsobem snahy, dát veřejnosti najevo, že existuje partner, se kterým jsme něco uzavřeli a který se bude podílet na vedení. Samozřejmě dostane i tu pozici viditelnější, než je ten řadový radní,“ dodal Karel Šidlo.      

Náměstek hejtmana je i podle slov samotného hejtmana Milana Chovance pouhým členem rady, drobný platový rozdíl oproti radnímu tam je v řádech tisíců korun. Podle informací serveru Regionpodlupou.cz by se tato částka měla pohybovat kolem 14 tisíc Kč. Zatímco plat hejtmana činí 77 tisíc korun, náměstci berou 70 tisíc a radní něco málo přes 56 tisíc korun.  


 

Fotogalerie

Karel Šidlo na jednání zastupitelstva | Autor: Jindra Radová - KÚPK