Jsme televize vašeho kraje

Cestující radujte se, kraj nebude od ledna rušit žádné spoje

Plzeňský kraj, publikováno 06.12.2012, autor: Richard Beneš

Rozsah dopravní obslužnosti autobusové i vlakové dopravy zůstane v příštím roce zachován jako letos | Autor: ČSAD Plzeň

Obyvatelé našeho regionu využívající vlakovou a autobusovou dopravu mohou zůstat klidní, Plzeňský kraj zachová v příštím roce stejný rozsah dopravní obslužnosti, jako tomu bylo doposud. Náš kraj je tak v rámci celé republiky jediným regionem, který neplánuje rušení dopravních spojů. Pro server Regionpodlupou.cz to uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD).

Dopravci dostanou od kraje v příštím roce 858 milionů korun na pokrytí ztrát za provozování nasmlouvaných autobusů a vlaků. Tato částka je o 36 milionů vyšší než v letošním roce. Injekci pro dopravce již schválili radní kraje. Díky této dotaci najezdí vlaky a autobusy v Plzeňském kraji za rok kolem 20 milionů kilometrů. Vyšší příspěvek kraje pokryje i zdražené používání železniční dopravní cesty a také růst ceny pohonných hmot u vlaků i u autobusů.

„Předpokládáme, že autobusy v příštím roce najezdí po kraji 14,8 milionu kilometrů. Za to kraj zaplatí dopravcům 385 milionů korun, což je o 12 milionů korun více než letos. Vlaky ujedou v roce 2013 celkem 5,6 milionu kilometrů a kraj to bude stát 473 milionů korun, to je o 24 milionů více než letos,“ informoval náměstek Bauer.

V Plzeňském kraji zajišťují dopravní obslužnost na železnici v současné době jen České dráhy, které mají smlouvu až do roku 2019. Kraj však může ze smlouvy některé tratě vyčlenit. Proto také nyní připravuje výběrové řízení na dvě elektrifikované tratě, které by mělo proběhnout v polovině příštího roku. Noví dopravci by se mohli na tratích Plzeň - Cheb a Plzeň - České Budějovice objevit už v roce 2016. V případě autobusové dopravy zajišťuje obslužnost v kraji 12 dopravců, prim hraj samozřejmě společnost ČSAD autobusy Plzeň.   

I ve druhém čtvrtletí roku 2012 uloží Plzeňský kraj Českým drahám pokutu ve výši 108 tisíc korun na základě smlouvy o závazku veřejné služby v drážní dopravě. „Pokuta je za 63 zjištěných nedostatků, jedná se o zpoždění vlaků, čistotu vozidel, topení, zavírání dveří při rozjíždění vlaků, závadu na informačním systému, nebo vybavení toalet. Máme jednoho člověka, který kraj křižuje ve vlacích a zjišťuje případné nedostatky. Ročně činí pokuta uložená krajem pro České dráhy kolem 200 tisíc korun, dráhy to akceptují a pokuty řádně platí,“ dodal náměstek Jaroslav Bauer.  

Fotogalerie

Rozsah dopravní obslužnosti autobusové i vlakové dopravy zůstane v příštím roce zachován jako letos | Autor: ČSAD Plzeň