Jsme televize vašeho kraje

Bouřlivá diskuse na výbušné téma se nekonala, Plzeňané dali přednost nakupování

Plzeň, publikováno 10.12.2012, autor: Richard Beneš

Na diskusi o referendu rozhodně nebylo nabito | Autor: Richard Beneš

Jen hrstka Plzeňanů si v pondělí odpoledne udělala v době předvánočních nákupů čas na diskusi o referendu, ve kterém by se mělo v lednu rozhodovat o osudu stavby OC Corso Americká. Zhruba třicítka převážně starších obyvatel Plzně, přišla diskutovat o referendu a jeho důsledcích s vedením města, zástupci investora i členy přípravného výboru referenda. Všeobecně očekávaná bouřlivá debata se však nekonala, několik přítomných členů ochranky a městské policie, povolaných pro případ nepokojů, zůstalo tak v Měšťanské besedě naštěstí bez práce.

Na úvod debaty vystoupil primátor Martin Baxa se svými náměstky Martinem Zrzaveckým a Petrem Rundem, kteří přítomným v krátkosti shrnuli, co se děje kolem referenda z pozice města a jaký dopad by měl pro město výsledek referenda, pokud zvítězí otázka ANO. To znamená, že by mělo město bezodkladně podniknout veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě bývalého DK Inwest.  

Zástupce přípravného výboru referenda Martin Marek pak během svého vystoupení zkritizoval letákovou kampaň města, díky které se má veřejnost dozvědět, co by se stalo, pokud by odmítli stavbu OC Corso Americká. „Leták je blbý a nejsou v něm uvedeny pravdivé údaje. Co jste v minulosti dělali jako představitelé města, aby se zabránilo stavbě tohoto obchodního centra,“ tázal se primátora a jeho náměstků aktivista Marek.

Slovo dostal i právník Jan Petřík, zastupující investora obchodního centra, společnost Amádeus Plzeň. Ten opět zdůraznil, že na stavbě objektu mohou profitovat plzeňské stavební firmy, protože půjde o největší stavbu ve městě a po dobu dvou let zajistí firmám tučné zisky. V obchodním centru by pak podle Petříka mělo najít práci kolem tisícovky lidí.

Plzeňané dali přednost vánočním nákupům před diskusí o referendu | Autor: Richard Beneš

Přítomnou Ludmilu Bednářovou pak například zajímala historie pozemku, na kterém má vyrůst OC Corso Americká. Od primátora Baxy se dozvěděla, že město nikdy nevlastnilo pozemky, na kterých stál DK Inwest a stejně tak nevlastnilo ani tento dnes již zbouraný objekt. Nemohlo se tak ani vyjadřovat k demolici objektu. Náměstek Rund dodal, že v majetku města jsou pouze pozemky, na kterých vede chodník kolem bývalého kulturního domu. Petřík pak uvedl, že investor nejprve koupil parkoviště u malého Tesca a následně koupil i celý DK Inwest s příslušnými pozemky. Projektanta pana Vlacha zase zajímalo, zda má stavba kladný posudek posouzení vlivů na životní prostředí  EIA. To vzápětí potvrdil náměstek Rund s tím, že kladné stanovisko EIA má OC Corso již 12 měsíců.

Debaty se zúčastnila i Petra Zoubková, kterou zajímalo, zda firma Amádeus Plzeň věděla při koupi objektu DK Inwest, že to vyvolá bouři nevole u plzeňské veřejnosti. „Věděli jsme, že část lidí nebude souhlasit s tím, co děláme,“ potvrdil Jan Petřík.

Památkář Zdeněk Lukeš pak přítomným prozradil cenu, za kterou společnost Amádeus Plzeň získala pozemky pod DK Inwest. Podle Lukeše šlo o 18,5 milionu korun za 1,5 hektaru exkluzivního pozemku v centru města. Advokát Petřík to nepopřel, dodal jen, že jiná je cena pozemku zastavěného a jiná je cena pozemku, na kterém se dá okamžitě stavět. V současné době se cena pozemku po zbourání objektu DK Inwest odhaduje na 263 milionů korun. Na závěr památkář Lukeš vyjádřil politování nad tím, že lidé v referendu budou rozhodovat o osudu objektu, jehož přesnou podobu zatím nikdo nezná. Definitivní architektonický návrh totiž stále není vypracovaný. 

Do vypuknutí referenda by se měla uskutečnit ještě jedna taková debata s občany. Otázkou zůstává, zda ještě někoho přiláká. Zatím to vypadá tak, že Plzeňany referendum příliš nezajímá, což by nahrálo do karet investorovi obchodního centra. 

Sál v Měšťanské besedě zel prázdnotou | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Na diskusi o referendu rozhodně nebylo nabito | Autor: Richard Beneš
Plzeňané dali přednost vánočním nákupům před diskusí o referendu | Autor: Richard Beneš
Sál v Měšťanské besedě zel prázdnotou | Autor: Richard Beneš