Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé z Lochotína dali opět zelenou hazardu, herny po roce 2014 nezmizí

Plzeň, publikováno 12.12.2012, autor: Richard Beneš

Herny by měly zůstat na plzeňském Lochotíně i po roce 2014 | Autor: Richard Beneš

Zastupitelé městského obvodu Plzeň Lochotín na svém úterním zasedání dali opět zelenou hazardu. Odvolali plán na zrušení heren z letošního jara, podle kterého měly od roku 2015 zmizet z této městské části všechny herny. Pro server Regionpodlupou.cz to ve středu potvrdil starosta Lochotína Miroslav Brabec s tím, že na území prvního plzeňského obvodu zůstane i po roce 2014 celkem 28 heren.

„Příjem z hazardu pro nás činí ročně 15 milionů korun. Mojí povinností ve funkci starosty je sehnat peníze. V případě, že bychom neměli příjem z hazardu, město nemá prostředky jak nám tuto ztrátu kompenzovat. Mohou mě nazývat starým mafiánem, ale já ty peníze pro obvod potřebuji. Za tu částku může fungovat ročně například 22 neziskových organizací. Dotaci dostává sdružení pacientek s rakovinou prsu Mama Help, dále pak celá řada sociálních a sportovních projektů. Příjmy z hazardu nám umožní příští rok v lednu otevřít po 20 létech pro veřejnost na Lochotíně bazén,“ komentoval rozhodnutí zastupitelstva starosta Brabec.

„Pokud by byl v celé v Plzni a jejím okolí úplný zákaz hazardu, tak bych byl první, kdo by to podpořil. Ale v okamžiku, kdy si centrální plzeňský obvod odhlasoval, že si na svém území herny ponechá, by byl nesmysl rušit herny u nás. Pokud by se tak stalo, gambleři by stejně od nás jezdili do centra města. Navíc máme od policie zprávy o tom, že cizinci připravovali v bytech kluby, kde chtěli vybudovat herny,“ uvedl Brabec.

Na území Lochotína obvod zrušil dvě herny, protože byly v blízkosti školek. Vedení obvodu nyní slibuje, že přitvrdí v kontrolách osmadvaceti stávajících heren. „Pokud by se tam měly objevit sebemenší problémy, tak je zrušíme,“ slibuje starosta.

Ještě na jaře to vypadalo, že hazardu v Plzni zvoní hrana. Herny měly z rozhodnutí zastupitelstev jednotlivých městských obvodů zůstat jen na ÚMO 3, tedy v centru města, na Borech a Skvrňanech, jehož představitelé se odmítli vzdát přílivu peněz z této oblasti podnikání. Z hazardu má letos obvod získat kolem 45 milionů korun, loni to bylo 38 milionů korun. Na území centrálního obvodu funguje více jak 200 heren, zastupitelé pouze schválili jejich postupnou regulaci. Do roku 2015 by měly herny z některých ulic zmizet úplně, zůstat by jich mělo kolem 70.

Zřejmě jediným obvodem, ze čtyř největších městě, by měla bez hazardu zůstat v roce 2015 jen městská část Slovany. Zastupitelé z městské části Doubravka dali výjimku kasinu u hypermarketu Tesco na samém okraji města.     

 

Fotogalerie

Herny by měly zůstat na plzeňském Lochotíně i po roce 2014 | Autor: Richard Beneš