Jsme televize vašeho kraje

Studenti už mají jasno, za prezidenta si ve svých volbách zvolili potetovaného Vladimíra Franze

ČR, publikováno 12.12.2012, autor: Richard Beneš

Umělecky založený Vladimír Franz to u studentů v konkurenci ostatních prezidentských kandidátů s přehledem vyhrál | Autor: Richard Beneš

Studenti 441 českých škol už mají jasno o příštím prezidentovi České republiky, během úterý a středy si ve Studentských prezidentských volbách zvolili jako hlavu státu potetovaného umělce Vladimíra Franze. Získal 40,7 procenta hlasů. Druhý skončil Jan Fischer (19,4) a třetí byl Karel Schwarzenberg (14,6). Studenti si vybírali z osmi prezidentských kandidátů. Studenti zúčastněných škol odevzdali celkem 61 499 platných hlasovacích lístků. Server Regionpodlupou.cz o výsledcích voleb informovala za organizátory Bohumila Beranová.

Co do počtu hlasů má Vladimír Franz 25 010 hlasů, druhý Jan Fischer 11938 hlasů a pro třetího Karla Schwarzenberga hlasovalo 8990 studentů. Čtvrtý byl Miloš Zeman, následuje Táňa Fischerová, Zuzana Roithová, Přemysl Sobotka a nejméně studenty zaujal Jiří Dienstbier. Ten si dokázal získat jen 1991 studentů.

V Plzeňském kraji se Studentských prezidentských voleb zúčastnilo 24 škol, z toho bylo devět gymnázií, 14 SOŠ a jedno SOU. A rovněž i u studentů našeho regionu to s přehledem vyhrál Vladimír Franz, který získal 44,4 procenta, více měl už jen v Karlovarském kraji. Od gymnazistů získal Franz 42,1 procenta hlasů, studenti SOŠ mu dali 45,8 procenta a od studentů SOU dostal 47,3 procenta hlasů.  

Možnost volit měli všichni studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských prezidentských voleb zapojily. Vlastní volby na školách probíhaly z organizačních důvodů pouze jednokolově, jinak ale obdobným způsobem, jako je tomu u voleb reálných, studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé prezidentské kandidáty. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu do agentury Millward Brown ke zpracování. Volby organizoval program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. 

Rovněž i v Plzni má Vladimír Franz spoustu převážně mladých příznivců | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Umělecky založený Vladimír Franz to u studentů v konkurenci ostatních prezidentských kandidátů s přehledem vyhrál | Autor: Richard Beneš
Rovněž i v Plzni má Vladimír Franz spoustu převážně mladých příznivců | Autor: Richard Beneš
Vladimír Franz s partnerkou během plzeňského mítinku | Autor: Richard Beneš