Jsme televize vašeho kraje

Náměstek primátora Rund odmítá hrozbu půlmilionové pokuty v kauze fotbalového stadionu

Plzeň, publikováno 13.12.2012, autor: Richard Beneš

Rekonstruovaný fotbalový stadion ve Štruncových sadech | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Hrozba půlmilionové pokuty se vznáší nad Plzní, kterou má z rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže zaplatit z důvodu chyb v zakázce na rekonstrukci fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Podle úřadu město diskriminovalo některé uchazeče o zakázku, kteří chtěli využít subdodavatele. Rozhodnutí zatím není pravomocné a technický náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) zůstává optimistou, protože město prý nic platit nebude.

„V případě šetřené zakázky byli dodavatelé nucení k tomu, aby splnění kvalifikace prokázali pomocí jedné účetní závěrky. Dodavatelé tedy neměli možnost prokázat kvalifikaci společně v rámci společné nabídky nebo společně se subdodavatelem,“ informoval o záležitosti předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Použité praktiky pak mohly ovlivnit výslednou cenu zakázky.

„Proti rozhodnutí úřadu podává město rozklad. Aktuální rozhodnutí úřadu je odlišného od toho předchozího. Jsem přesvědčen o tom, že pokud město podá rozklad, bude rozhodnuto v náš prospěch,“ konstatoval náměstek Petr Rund. „V případě, že by úřad potvrdil svůj nejnovější závěr, můžeme celou záležitost směřovat až k nejvyššímu soudu. Město však žádnou pokutu platit nebude, odpovědnost prý nese zpracovatel dokumentace, kterou je externí poradenská firma. Ta je proti takovým případům pojištěna,“ dodal Rund.

„Rozhodnutí úřadu mi zapadá do celé té veřejné zakázky. My jsme ji kritizovali už od samého začátku, že se jedná o nestandardní a příliš rychlý postup. V té zakázce byla nastavena neobvyklá a neslýchaná kritéria,“ uvedl zastupitel Ondřej Ženíšek z TOP 09. Právě TOP 09 v minulosti zakázku ostře kritizovala.  

Fotbalový stadion, na kterém hraje současný lídr ligy Viktoria Plzeň, se rekonstruoval a přestavoval v roce 2011. Za 360 milionů korun tam vznikly nové tribuny ve východní, severní a jižní části, zmizel atletický ovál a hřiště se posunulo o 18 metrů k hlavní tribuně. Současná kapacita stadionu je 13 tisíc míst k sezení. Radnice podepsala smlouvu na výstavbu nových tribun se sdružením Metrostav, Hans stavby a Strabag. Cena tehdy byla stanovena na 252 milionů korun. Autorem projektu rekonstrukce fotbalového stadionu byla firma Ingem, kterou vlastní vlivný člen ODS Jan Michálek. 

Fotogalerie

Rekonstruovaný fotbalový stadion ve Štruncových sadech | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz