Jsme televize vašeho kraje

ODS: Post primátora nedáme, poměr v radě nezměníme, v koalici s ČSSD pokračujeme

Plzeň, publikováno 21.12.2012, autor: Richard Beneš

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Mimořádné jednání oblastního sněmu ODS, který proběhl ve čtvrtek vpodvečer, nezpůsobilo žádné zemětřesení v řadách plzeňských občanských demokratů, jak se původně očekávalo. Situaci v rozjitřené partaji, kde mezi sebou v poslední době soupeří o rozhodující vliv dvě skupiny, se podařilo zklidnit ještě před samotným sněmem. Ve funkci primátora i po jednání sněmu zůstává i nadále Martin Baxa, nemění se ani počet i poměr radních na magistrátu a ODS hodlá pokračovat v koalici s ČSSD.

Narychlo svolaný sněm proběhl krátce poté, co účastníci konference městské organizace ČSSD vyzvali své zástupce ve vedení plzeňského magistrátu, aby zlepšili svoji situaci v koaliční radě s ODS. Dále pak dostala skupina čtyř sociálnědemokratických radních z devítičlenné rady usilovat i zisk primátorského postu, nebo o získání většiny v radě i za cenu hledání jiného koaličního partnera.

„Vyslechli jsme si zprávu o fungování koalice na magistrátu a plnění programového prohlášení. Dále se projednávaly požadavky sociálních demokratů, které vzešly z jejich městské konference. Přijali jsme usnesení, které mělo čtyři zásadní body, nyní budeme čekat, s čím přijde ČSSD,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).  

„Prvním bodem je jasná vůle pokračovat v koalici s ČSSD, dále pak udržet post primátora. V radě bude dále usilovat o většinu a chceme zůstat u poměru 5:4 ve prospěch ODS. Posledním bodem našeho usnesení je, že jsme připraveni vyjednávat s ČSSD o změně kompetencí,“ vysvětlil Martin Baxa.

Krizi na magistrátu rozpoutala už zmíněná konference městské organizace ČSSD, členská základna vyjádřila nespokojenost s tím, jaké kroky vedení města učinilo v souvislosti se zdražením jízdného, dostatečně se prý nevysvětlilo také skokové zdražení vody a tepla.

Fotogalerie

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš