Jsme televize vašeho kraje

Další kampaň před místním referendem zahájil investor OC Corso, vsadil na bezdomovce

Plzeň, publikováno 27.12.2012, autor: Richard Beneš

Toto přání dostali Plzeňané do svých schránek | Autor: Reprofoto - Richard Beneš

V pořadí již třetí informační kampaň se snaží ovlivnit postoj plzeňské veřejnosti a přetáhnout na svoji stranu voliče před referendem, které by mělo v lednu rozhodnout o osudu plánovaného obřího nákupního centra Corso Americká, které hodlá vybudovat v Plzni společnost Amádeus Plzeň na místě bývalého DK Inwest. Po nemastné a neslané kampani města Plzně a podobně laděné kampani aktivistů z přípravného výboru referenda se v poštovních schránkách Plzeňanů objevil již třetí leták, za kterým stojí investor projektu obchodního centra.

Oproti materiálu aktivistů i tvůrců městské kampaně, kteří se v obou případech omezili zatím jen na přípravu letáků formátu A5 vhozených volně do poštovních schránek obyvatel Plzně, zvolil zástupce investora podobnou a přesto účinnější variantu. Zatímco letáky města i aktivistů se v předvánoční záplavě stohu slevových letáků nejrůznějších hypermarketů, obchodů i firem téměř vytratily a mnoho lidí je ani nezaznamenalo, materiálu společnosti Amádeus Real si lidé všímají. Je totiž vložen do bílé obálky označené nápisem PF 2030.

Uvnitř obálky se skrývá humorně laděná „péefka“ se zarostlým bezdomovcem, sedícím s krabicí od vína před ohníčkem a se stromečkem za zády uprostřed vyklizeného území, kde dříve stál DK Inwest. Plocha bývalého kulturáku je ohraničena vysokou zdí. Novoročnímu přání do roku 2030 pak vévodí nápis „Takto budeme slavit s aktivisty Vánoce v roce 2030, pokud řekneme „ANO“ v místním referendu.“

Druhá strana péefky má pak tradičně informační charakter, kde se vysvětluje, co se stane poté, když většina lidí odpoví v referendu ANO, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě bývalého DK Inwest. Stejně tak investor informuje o tom, co se stane, když v referendu převládne odpověď NE.

V případě kladného výsledku referenda upozorňuje investor, že zmaření stavby může pro město znamenat ztrátu z rozpočtu ve výši až 2,5 miliardy korun, což může vést ke zdražení jízdného, zvýšení cen za služby i energie a ke zvýšení daní i poplatků. Investor dále hrozí tím, že se projekt Corso Americká zakonzervuje a na místě pak vznikne na minimálně dalších 15 let oplocené staveniště, kde se ovšem nic stavět nebude.

Pokud by veřejnost v referendu odpověděla NE, vznikne na místě bývalého DK Inwest centrum volného času, obchodů, služeb a kultury, které bude mít na střeše volnočasové centrum pro rodiče s dětmi. Součástí má být 100 obchodů, deset kaváren a restaurací, prostor na organizaci otevřených koncertů i dalších kulturních akcí. Investor dále slibuje 1000 nových pracovních míst a při stavbě objektu i zakázky pro místní stavební firmy.

Do konání referenda, které by se mělo uskutečnit v termínu prezidentských voleb, chystají jak aktivisté, tak i město a samozřejmě i investor obchodního centra ještě celou řadu akcí, na kterých chtějí oslovit voliče. Proběhnou besedy s občany, koncert a také v ulicích se bude bojovat o každý hlas. Jde totiž o hodně.         

Fotogalerie

Toto přání dostali Plzeňané do svých schránek | Autor: Reprofoto - Richard Beneš
Město Plzeň zatím vydalo před referendem tyto nevýrazné letáky | Autor: Richard Beneš
Aktivisté z přípravného výboru referenda připravili ve své kampani placky podporující v referendu odpověď ANO | Autor: Richard Beneš