Jsme televize vašeho kraje

Magistrát zpřísnil pravidla pro konání trhů, zmizí zapáchající poníci, kteří narušovali Havlovo pietní místo

Plzeň, publikováno 28.12.2012, autor: Richard Beneš

Dětské atrakci v podobě poníků během trhů na náměstí Republiky už odzvonilo, magistrát zpřísnil pravidla pro konání trhů | Autor: Richard Beneš

Bez smutných poníků vozících na svých hřbetech dokola v malém stánku malé děti a bez dalších pouťových atrakcí se budou konat v budoucnu trhy na plzeňském náměstí Republiky. Útvar koncepce a rozvoje plzeňského magistrátu nově zpracoval pravidla pro umístění a vzhled trhových stánků na centrálním náměstí v historickém jádru města. Celkově se zpřísňuje důraz na vzhled a průběh trhů.

„Pravidla jsou stanovena tak, aby vzhledem k exponované poloze v historickém jádru města, stánky nepůsobily rušivě a kultura prodeje odpovídala významu daného místa. Pravidla řeší vzhled, vhodné typy stánků, jejich rozměry, barevnost, mobiliář a zároveň umístění, tedy zachování odstupu od katedrály, sestavení do řad a podobně. Pravidla rovněž vylučují v době konání trhů umístění nafukovacích prvků a pouťových atrakcí,“ uvedl technický náměstek primátora Petr Rund.

Nová pravidla pro trhy na náměstí již útvar koncepce a rozvoje projednal se zástupci Správy veřejného statku, odboru památkové péče, odboru prezentace a marketingu a se zástupcem Ateliéru Soukup, který je autorem současného vzhledu náměstí. V radě MO Plzeň 3 i v radě města byla projednána formou informativní zprávy.

Smlouva se stávajícím provozovatelem trhů by měla být ukončena v příštím roce. „Rozhodnutí, uzavření smlouvy i organizace výběrového řízení na provozovatele trhů spadá do působnosti orgánů Městského obvodu Plzeň 3,“ dodal náměstek Rund.

 | Autor: Richard Beneš

Na náměstí už by se v době trhů neměli objevit v minulosti už mnohokrát kritizovaní poníci. Na nevhodnost umístění silně zapáchající dětské atrakce upozorňovali Plzeňané především koncem minulého roku v souvislosti s pietním místem, které vzniklo na počest zesnulého exprezidenta Václava Havla hned vedle proslulého „Andělíčka“ na boční části chrámu sv. Bartoloměje. Stan se zapáchajícími poníky stál tehdy jen tři metry od pietního místa a mnoha lidem tato skutečnost velmi vadila. Vedle poníků zmizí v budoucnu z náměstí i různé dráhy s mašinkami a další podobné pouťové atrakce.    

Fotogalerie

Dětské atrakci v podobě poníků během trhů na náměstí Republiky už odzvonilo, magistrát zpřísnil pravidla pro konání trhů | Autor: Richard Beneš
Poníci a další pouťové atrakce už by se neměli v době konání trhů objevovat na náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš