Jsme televize vašeho kraje

Město bije na poplach, chybí 300 členů volebních komisí pro referendum, mohou si vydělat 1100 korun

Plzeň, publikováno 28.12.2012, autor: Richard Beneš

Konání místního referenda ohrožuje nedostatek členů volebních komisí | Autor: Richard Beneš

S kritickým nedostatkem členů volebních komisí pro konání místního referenda, které má rozhodnout o osudu stavby OC Corso Americká, se v těchto dnech potýká město Plzeň. Magistrát stále shání 300 zájemců, kteří by se chtěli podílet na organizaci referenda, jež by mělo proběhnout ve dnech 11. a 12. ledna společně s prezidentskými volbami, pokud se ovšem budou konat.

Účast ve volební komisi by se mohla stát pro mnohé Plzeňany způsobem, jak si jednoduše a celkem příjemným způsobem vydělat během dvou dní sezení celkem 1100 korun. Magistrát potřebuje sehnat pro konání referenda celkem tisícovku lidí do volebních komisí, zatím jich chybí ještě kolem 300. „Důležitou podmínkou je trvalý pobyt na území města Plzně," zdůrazňuje mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. Zájemci o členství v komisi se mohou hlásit do 2. ledna prostřednictvím e-mailu dvorakovama@plzen.eu nebo na telefonu 378 032 425.

Referendum se má z rozhodnutí soudu uskutečnit ve stejném termínu jako prezidentské volby. Konání prezidentských voleb ovšem nyní ohrozil Tomio Okamura svojí stížností k ústavnímu soudu. Pokud uspěje a prezidentské volby se neuskuteční, neproběhne v Plzni ani avizované místní referendum. To by se tam mělo uskutečnit až v náhradním termínu prezidentských voleb.

I když se má referendum konat v termínu prezidentských voleb, musí město zajistit dvě volební komise, což zdvojnásobuje počty lidí, kteří v nich usednou. Volební místnosti pro obě akce se budou nacházet ve stejných objektech, kam jsou Plzeňané zvyklí chodit k volbám. Pak už jen zůstává na voličích, zda budou hlasovat jak v prezidentských volbách, tak i v referendu, nebo zda využijí jen jednu z možností. 

Fotogalerie

Konání místního referenda ohrožuje nedostatek členů volebních komisí | Autor: Richard Beneš