Jsme televize vašeho kraje

Rozjelo se vyjednávání o pojmenování nového plzeňského divadla po Václavu Havlovi

Plzeň, publikováno 31.12.2012, autor: Richard Beneš

Takto by měla podle návrhu architektů vypadat nová budova plzeňského divadla, které se zřejmě bude jmenovat po Václavu Havlovi | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Město Plzeň má dobře našlápnuto k tomu, aby právě budovaná nová budova divadla nesla po jejím dokončení jméno zesnulého exprezidenta Václava Havla. Primátor Martin Baxa (ODS) již pověřil ředitele plzeňského divadla Jana Buriana, aby v této záležitosti oslovil Dagmar Havlovou. Ředitel divadla toto rozhodnutí města respektuje.

V případě, že by Havlová souhlasila s pojmenováním divadla po svém manželovi, záležitostí se začne zabývat městská rada a následně i zastupitelstvo. Primátor Baxa již delší dobu usiluje o uctění památky Václava Havla tím způsobem, že se po něm pojmenovala právě nová budova divadla. Podle jeho slov je pojmenování divadla po Havlovi tím nejlepším řešením, které důstojně uctí politika i dramatika světového významu.

Na rozdíl od jiných českých měst, která chtějí uctít památku Václava Havla pojmenováním některých ulic, škol, náměstí, parků nebo institucí, má Plzeň tu výhodu, že se zde staví nové divadlo. A k divadlu měl Havel jako divadelní dramatik velký vztah. Toto pojmenování proto nebude působit žádným násilným dojmem.   

O názvu nového divadla se na plzeňském městském zastupitelstvu diskutovalo velmi živě již na jeho říjnovém jednání. Nejprve tam náměstkyně primátora pro kulturu Eva Herinková (ČSSD) přišla s návrhem, že by o pojmenování divadla měli rozhodnout v anketě obyvatelé Plzně. Tento návrh však zastupitelé odmítli.

Další diskuse se týkala toho, zda by pojmenování nové divadelní budovy nepřineslo komplikace. „Vzhledem k tomu, že se celá firma jmenuje Divadlo J.K.Tyla, byly už v minulosti problémy, když se zmiňovala jeho druhá scéna, Komorní divadlo. Lidé se ptali, zda je Komorní divadlo také Divadlo J.K.Tyla. Na hlavičkový papír se pak psalo Divadlo J.K.Tyla dává v Komorním divadle hru… Připadalo by mi to jako názvový paskvil, kdyby se zase psalo, že Divadlo J.K.Tyla uvádí v Divadle Václava Havla hru…Chtělo by to nějaký neutrální název pro nové divadlo. Něco v tom duchu jako Nová scéna, Velká scéna, prostě nějaký neutrální název, aby to nepůsobilo tak legračně a my se z toho pak nezbláznili,“ upozornil na úskalí s přejmenováním divadla zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz).

Ředitel divadla Jan Burian by celou záležitost řešil komplexně. Přiklání se k nápadu, aby se dnešní organizace Divadlo J. K. Tyla přejmenovalo na Městské divadlo Plzeň. Velké divadlo by se pak jmenovalo Divadlo J.K.Tyla, zatímco nová budova divadla v Jízdecké ulici by měla název Divadlo Václava Havla. Nové divadlo, které se buduje za 840 milionů korun, by mělo zahájit svoji první sezónu již v roce 2014.  

Fotogalerie

Takto by měla podle návrhu architektů vypadat nová budova plzeňského divadla, které se zřejmě bude jmenovat po Václavu Havlovi | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz