Jsme televize vašeho kraje

Co nás letos čeká a nemine na politické scéně v našem regionu

Plzeňský kraj, publikováno 02.01.2013, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Jaké události můžeme očekávat v souvislosti s politikou v roce 2013 na území Plzeňského kraje a o čem se bude v nejbližších dnech i měsících nejvíce mluvit a psát? Odpověď na tuto otázku se vám pokusí zprostředkovat server Regionpodlupou.cz v následujícím textu. Politická situace v České republice je více než bouřlivá a téměř každým dnem přináší nová překvapení a zjištění, náš server bude samozřejmě čtenáře o všech podrobně informovat.

Ze všeho nejdříve by nás měly čekat prezidentské volby, pokud se uskuteční v plánovaném termínu ve dnech 11. a 12. ledna. Veřejnost bude mít poprvé možnost vybrat si v přímé volbě svého prezidenta. Ve hře je zatím devět kandidátů, kartami se snaží zamíchat zatím neúspěšný a vyřazený kandidát Tomio Okamura, který by mohl svojí stížností k Ústavnímu soudu ovlivnit dokonce celý termín konání voleb.

Plzeňané se mohou těšit na to, že v době termínu prezidentských voleb, ať už se uskuteční příští týden, nebo v náhradním termínu, budou v místním referendu rozhodovat o osudu stavby obřího OC Corso Americká, který má vyrůst na místě bývalého DK Inwest. Pro Plzeňany bude mít výsledek referenda podstatný dopad, ať už se vysloví pro zabránění výstavby obchodního centra, nebo pro jeho vybudování.

Veliký rozruch se očekává koncem ledna na plzeňském magistrátu. Speciální tým koaličních stran ODS a ČSSD, které už dva roky společně vládnou na magistrátu, má vyhodnotit a zveřejnit výsledky koaliční spolupráce. Sociální demokraté navíc dostali od svých členů za úkol posílit na magistrátu svoji pozici, mají se pokusit získat pro sebe další post radního a usilovat i o pozici primátora. Naopak občanští demokraté ve vedení radnice dostali od svých členů za úkol udržet post primátora, zachovat stávající poměr v radě 5:4 ve prospěch ODS a pokračovat v koalici se sociální demokracií. Na magistrátu tedy bude rušno a můžeme očekávat i nečekané zvraty.

S magistrátem má souvislost i dění ve společnosti Plzeň 2015, která pracuje na projektu evropského hlavního města kultury 2015. V listopadu oznámil ředitel společnosti Plzeň 2015 Tomáš Froyda rezignaci na svoji funkci a jeho nástupce by měl zřejmě během prvního čtvrtletí vzejít z výběrového řízení. Půjde v pořadí o již třetího ředitele ve vedení společnosti. I nový ředitel se bude muset prát s nedostatkem financí, který provází projekt od samého začátku. Radní magistrátu navíc rozhodli o tom, že si město Plzeň nechá zpracovat nezávislé posouzení současného stavu projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Na příkaz z Bruselu bude společnost nucena zlepšit organizaci a financování projektu. Musí se zaměřit na další finanční zdroje a hledat finance i v soukromém sektoru.

A kultury se bude týkat i další politická záležitost, která letos zcela jistě vzbudí vlnu emocí a vyvolá bouřlivá jednání napříč politickým spektrem i mezi veřejností. V tomto případě se jedná o plánované pojmenování nové divadelní budovy v Plzni zesnulém exprezidentovi a dramatikovi Václavu Havlovi. Divadlu, které se staví v Jízdecké ulici, se budou plzeňští politici věnovat i z ekonomických důvodů. Opozice je totiž stále přesvědčena o tom, že na dostavbu a provoz kulturního stánku nebude mít město dostatek financí.  

I letos budou pokračovat jednání o nové podobě katastrů krajů a obcí po zrušení vojenského prostoru Brdy, který se nyní rozkládá na území Plzeňského a Středočeského kraje. Konečný návrh území, která připadnou krajům a 36 dotčeným obcím, již vypracovalo ministerstvo obrany a bude jej schvalovat vláda. Vojenský prostor by měl být zrušen od roku 2015. Počátkem příštího roku by měla vzniknout Chráněná krajinná oblast Brdy (CHKO) o rozloze 380 kilometrů čtverečních. Další území připadnou civilní správě.

Letos končí plánovací období 2007 až 2013 na čerpání evropských dotací a začíná se řešit, jak bude vypadat čerpání evropských peněz v létech 2014 až 2020. Až doposud v ČR běželo celkem 17 operačních programů. Vláda se nyní shodla na efektivnější variantě čerpání evropských peněz. Vymezila pro další plánovací období jen osm operačních programů. Zatím neznáme, kolik peněz do nich z Bruselu přiteče.

Sociální demokraté v Plzeňském kraji se mohou těšit na krajskou konferenci, která by se měla uskutečnit již v lednu. Účastníci by se na ní měli mimo jiné zabývat i skandálním vyloučením sedmi členů ČSSD z rokycanské okresní organizace, které se odehrálo loni v létě. V Rokycanech proti sobě stojí dvě skupiny členů, které spolu mají letité spory. Ty loni před volbami vyvrcholily vyloučením několika významných členů.  

Vnitrostranické potyčky lze letos očekávat i uvnitř ODS v Plzni, kde spolu o rozhodující vliv soupeří dvě vlivné skupiny.

Zapomenout nemůžeme ani na hrozbu předčasných parlamentních voleb, která se nad naší republikou již nějaký čas vznáší a vývoj z posledních týdnů jasně naznačuje, že krize neskončí, spíše naopak. Nelze proto vyloučit, že to letos všechno praskne a my opět půjdeme k volbám.  

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz