Jsme televize vašeho kraje

Amnestie prezidenta republiky osvobodí 264 vězňů z plzeňské věznice Bory

Plzeňský kraj, publikováno 02.01.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňská věznice Bory na leteckém snímku | Autor: Richard Beneš

Amnestií prezidenta republiky Václava Klause, vyhlášenou 1. ledna 2013 by se mělo dostat na svobodu 264 vězňů z plzeňské věznice Bory, která je jediným nápravným zařízení na území našeho regionu. Celkem si v borské věznici odpykává svůj trest 1460 odsouzených, informovala na svých stránkách vězeňská služba. Žádný masivní exodus trestanců z věznice se ovšem ve středu nekonal. Prvních šestnáct odsouzených opustilo věznici až kolem 17 hodiny.

Do plzeňské věznice Bory nepřijel během středy žádný ze soudců, kteří rozhodují o propouštění vězňů, aby přímo na místě vyřizoval agendu. Soudci si nechali materiály dopravit k soudu, kde jednotlivé případy posuzují. Další vlna propouštění bude pokračovat ještě ve středu večer. Zatím není zřejmé, jak dlouho bude celý proces propouštění trvat a kdy se dostanou na svobodu všichni amnestovaní.  

Plzeňští soudci se ovšem nevěnují jen případům z místní věznice Bory, propouštějí totiž i vězně z nápravných zařízení v Karlovarském kraji. Konkrétně se jedná o věznice v Horním Slavkově, Kynšperku nad Ohří a v Ostrově. Tam už soudci odcestovali ráno studovat a posuzovat materiály. Brány těchto tří věznic by mělo opustit celkem 1027 odsouzených. Všechny věznice v Plzeňském a Karlovarském kraji jsou podle statistik dlouhodobě přeplněné. Nejhorší situace je právě v plzeňské věznici, která patří vůbec k nejvíce přeplněným zařízením tohoto druhu v rámci celé republiky. 

Ve věznici Bory se po amnestii bude lépe dýchat, patří mezi ty nejpřetíženější v zemi | Autor: Richard Beneš

Díky amnestii prezidenta republiky přestane plzeňský soud mimo jiné projednávat například kauzu chomutovských válcoven, která je jedním z nejdéle se vlekoucích hospodářských případů souzených v naší zemi. Na lavici obžalovaných figurovalo pět bývalých manažerů Válcoven trub Chomutov a také podnikatel Petr Lukeš, který v minulosti vedl společnost Cimex. Manažeři válcoven byli před více jak deseti léty obžalováni z poškozování věřitele při záchraně výrobního programu bezešvých trub. Další známou kauzou, která bude zřejmě zastavena, je případ Jaroslava Šrubaře, který se měl na základě obžaloby v roce 1998 podílet na organizaci dovozu etylalkoholu z Itálie do ČR. Na základě obžaloby měl Šrubař zkrátit stát na cle a daních o 222 milionů korun.  

 

Na jaké tresty se vztahuje amnestie vyhlášená prezidentem republiky 1. ledna 2013

 - nepodmíněné tresty do jednoho roku

 - zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let

 - dosud neskončená stíhání, táhnoucí se déle než osm let se sazbou do 10 let

 - zbytky trestů pro osoby nad 70 let, pokud nebyl trest vyšší než 36 měsíců

 - nesmí se jednat o násilné trestné činy

 - omilostněný nesmí být recidivista odsouzený v posledních pěti letech za jiný trestný čin

Fotogalerie

Plzeňská věznice Bory na leteckém snímku | Autor: Richard Beneš
Ve věznici Bory se po amnestii bude lépe dýchat, patří mezi ty nejpřetíženější v zemi | Autor: Richard Beneš