Jsme televize vašeho kraje

Krize zažehnána, o členství ve volebních komisích referenda měli nakonec Plzeňané veliký zájem

Plzeň, publikováno 03.01.2013, autor: Richard Beneš

Volby - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Plzeňané vyslyšeli naléhavé prosby magistrátu, jehož úředníci mezi vánočními svátky horečně sháněli tři stovky chybějících členů volebních komisí pro místní referendum, které má rozhodnout o osudu stavby OC Corso Americká. Potřebný počet lidí do volebních komisí se nakonec podařilo sehnat v požadovaném termínu, kterým byl 2. leden. Mnozí lidé finančně vyčerpaní po Vánocích využili možnosti zajímavého výdělku, který je s účastí v komisi spojený a nakonec musel úřad řadu zájemců odmítnout.

„Od středy už máme stop stav, další lidi do volebních komisí již nenabíráme, nyní už musíme další zájemce odmítat. Po zveřejnění naší žádosti v médiích byl zájem o členství ve volebních komisích ze strany veřejnosti značný,“ uvedla ve čtvrtek pro server Regionpodlupou.cz Marie Dvořáková z Úřadu správních agend plzeňského magistrátu. Podle jejích slov musel úřad zajistit pro konání referenda kolem tisícovky nových členů volebních komisí.

Velikou motivací pro členství ve volební komisi byla odměna 1100 korun, která se vyplácí za dvoudenní práci. „Řadě zájemců jsme ovšem museli vysvětlovat, že nelze být v komisi jen půl dne nebo jeden den, ale že je třeba pracovat v komisi po oba dva dny, kdy se konají volby,“ uvedla Dvořáková. Podmínkou pro účast v komisi byl také trvalý pobyt na území Plzně.

S nedostatkem členů volebních komisí se město potýkalo v důsledku toho, že se místní referendum koná ve stejném termínu jako prezidentské volby. Zvláštní volební komise musí být ze zákona pro prezidentskou volbu a zvláštní komise musí pracovat pro referendum. Městské obvody mají z velké většiny členy volebních komisí, kteří se voleb zúčastňují pravidelně. Tentokrát však jejich rezervy z důvodu zdvojení komisí nestačily a vypomoci musel magistrát.

Volební místnosti pro obě akce se budou nacházet ve stejných objektech, kam jsou Plzeňané zvyklí chodit k volbám. Pak už jen zůstává na voličích, zda budou hlasovat jak v prezidentských volbách, tak i v referendu, nebo zda využijí jen jednu z možností.

Referendum se má z rozhodnutí soudu uskutečnit ve stejném termínu jako prezidentské volby, tedy 11. a 12. ledna.  Konání prezidentských voleb ovšem nyní ohrozil neúspěšný kandidát Tomio Okamura svojí stížností k ústavnímu soudu. Pokud uspěje a prezidentské volby se v původním termínu neuskuteční, neproběhne v Plzni ani avizované místní referendum. To by se tam mělo uskutečnit až v náhradním termínu prezidentských voleb.

Fotogalerie

Volby - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš