Jsme televize vašeho kraje

Město investuje miliony do stavby a rekonstrukce sportovišť, šanci na dostavbu má i fotbalový stadion

Plzeň, publikováno 04.01.2013, autor: Richard Beneš

Vizualizace nového atletického stadionu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Investice do stavby dvou sportovních zařízení v celkové výši 150 milionů korun čeká letos plzeňskou radnici. Na 100 milionů korun přijde stavba nového atletického stadionu a dalších 50 milionů korun z rozpočtu bude stát rekonstrukce městské sportovní haly Lokomotiva. Se zajímavou nabídkou pro město nyní ještě přišel švýcarský investor HRS, který projevil zájem o dostavbu fotbalového stadionu ve Štruncových sadech za více jak miliardu korun. Za to však chce v objektu stadionu vybudovat komerční prostory.

Atletický stadion na Skvrňanech se začal budovat poté, co po přestavbě fotbalového stadionu ve Štruncových sadech zmizela atletická dráha i další sportoviště a hřiště se tak konečně mohlo přisunout k hlavní tribuně. Stadion nyní slouží výhradně fotbalistům. Na atletickém stadionu je již hotový 400 metrů dlouhý ovál s tartanovým povrchem, který má osm drah. Ovál vznikl podle požadavků mezinárodní atletické federace. Nyní se staví zázemí tribuna pro 800 diváků se šatnami, posilovnou, parkovištěm a 120 metrů dlouhý zimní tréninkový tunel. V polovině letošního roku by měla být stavba kompletní, se sektory pro všechny technické atletické disciplíny. Atletický stadion zůstane i nadále majetkem města, stejně jako fotbalový stadion ve Štruncových sadech.

Rekonstrukce sportovní haly Lokomotiva z roku 1974 spolkne dalších 50 milionů korun. Neslouží zdaleka jen pro sportovce, basketbalisty a volejbalisty. Po zbourání DK Inwest je to v Plzni jedno z mála míst, kde lze pořádat i větší rockové koncerty. Podobné akce se pořádají už jen v menších sálech v Pekle nebo v Parkhotelu. Technický náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) uvedl, že na Lokomotivě se bude měnit celá střecha, včetně boků haly. Uvnitř zůstane původní jen palubovka a sedačky. Vedle střechy čeká rekonstrukce také rozvody vytápění, elektřiny a větrání. Rekonstrukce městské haly, kterou kvůli špatné statice podpírá už dva roky 14 ocelových sloupů, by měla odstartovat na jaře a skončí do podzimu.

Vedení magistrátu bude nyní podle slov technického náměstka primátora Petra Runda (ODS) přemýšlet o zajímavé nabídce švýcarského investora HRS Real Estate AG, který se nabídl, že za miliardu dostaví fotbalový stadion, výměnou za vybudování komerčních prostor v areálu. Magistrát má již k dispozici studii a také model financování, čas na vyjádření má do konce ledna. Investor by na stadionu vybudoval novou hlavní tribunu pro 8000 diváků, dvě původně plánované věže pro vstupy do nejvyšších pater tribuny a na druhou stranu také komerční provozy jako jsou restaurace, prostory pro rehabilitace, relaxace, konferenční sál a parkoviště. Díky tomu by stadion žil denně i mimo fotbalová utkání, která navíc netrvají celý rok.

Fotbalový stadion ve Štruncových sadech má naději na dostavbu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Městu v současné době chybí 100 milionů korun, aby stadion dostavělo podle původních plánů. Do první části rekonstrukce už Plzeň investovala ze svých zdrojů 360 milionů. V objektu stadionu stále chybí zázemí pro 600 VIP hostů a pro novináře. Plzni se daří v evropských soutěžích a před každým takovým zápasem nyní dostává stadion výjimku k uspořádání zápasů, kterou jezdí na místo posuzovat komisaři z UEFA.   

Vedle nabídky švýcarského investora si nechal magistrát vypracovat ještě druhý návrh na dokončení stadionu jiným soukromým investorem, který by ho pak deset let využíval, aniž by za to město zaplatilo jedinou korunu. Rovněž i tento návrh vyhodnotí město do konce ledna.

Kromě financí do stavby a rekonstrukcí sportovních zařízení musí město platit i jejich provoz, který ročně přijde na 55 milionů korun. Nejdražší provoz má bazén na Slovanech, který přijde na 23,2 milionu korun, fotbalový stadion spolkne 16 milionů a 15 milionů stojí provoz zimního stadionu. Na provoz Lokomotivy dává město ročně 5,2 milionu korun, 1,8 milionu stojí atletický stadion a do hokejbalové haly investuje město 1,1 milionu korun.   

Fotogalerie

Vizualizace nového atletického stadionu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz
Fotbalový stadion ve Štruncových sadech má naději na dostavbu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz