Jsme televize vašeho kraje

Kolem referenda vypukl skandál, který může ovlivnit jeho výsledky a poškodit i prezidentské volby

Plzeň, publikováno 08.01.2013, autor: Richard Beneš

Zástupce investora společnosti Amádeus Plzeň Jan Petřík přišel se závažnými informacemi | Autor: Richard Beneš

Se závažnou informací, která by mohla výrazným způsobem ovlivnit výsledky místního referenda o osudu stavby obřího obchodního a zábavního centra Corso Americká a poškodit i průběh prezidentských voleb, přišel v pondělí večer právní zástupce investora stavby Jan Petřík. Podle jeho informací se v minimálně čtyřech plzeňských ulicích objevily v obálkách s hlasovacími lístky na volbu prezidenta letáky, které voliče přesvědčují, aby se v referendu vyslovili proti stavbě centra.

„Dostali jsme informaci, že v ulicích Elišky Krásnohorské, Ledecká, Sokolovská a Komenského na sídlišti Lochotín, tak v oficiálních obálkách, ve kterých byly umístěny hlasovací lístky na volbu prezidenta, byly i žluté letáky aktivistů,“ řekl pro Regionpodlupou.cz Jan Petřík. „Tu informaci jsme dostali z tolika na sobě nezávislých zdrojů, že musíme přijmout adekvátní opatření, které v takovém případě znamená, že budeme muset dát podnět na magistrát, aby se tou záležitostí zabýval a zjistil, jak je možné, že se to do těch obálek dostalo,“ pokračoval Petřík.

Podle zástupce investora tak nebylo pouze ovlivněno pět tisíc lidí, kteří mají hlasovat v referendu. „V těch obálkách se k lidem dostala informace, která nemá co do činění s prezidentskou volbou. To je faux pas, kterého se zcela jistě nedopustil nikdo z úředníků magistrátu. Z mých zkušeností s těmito projekty si všichni dávají veliký pozor na to, aby neudělali něco špatně. Ale možná se tak stalo na úrovni distribuce obálek. Tím nechci označit někoho, kdo je distribuoval, ale možná se tak stalo,“ konstatoval Petřík.  

Zástupce investora OC Corso Americká dá v úterý ráno podnět na správní odbor plzeňského magistrátu. „Pokud bychom zjistili, že došlo k ovlivnění tak velké masy osob letákem, který říká, jak má kdo v referendu hlasovat, tak nemůžu vyloučit ani to, že budeme zvažovat možnost, že po referendu, ať už dopadne jakkoliv, budeme chtít dát návrh na zrušení referenda. Nepředbíhejme, ale ta situace tady je,“ dodal Petřík.

Informace o údajném vložení informačních letáků aktivistů k referendu do oficiálních obálek ke kandidátům pro prezidentské volby v pondělí večer viditelně zaskočila i mluvčího přípravného výboru referenda Martina Marka. „Tato informace je pro mě zcela nová. Přípravný výbor referenda toto vnímá jako snahu o poškození kampaně „ANO pro Plzeň!“. Přípravný výbor referenda nemá žádné spojení s distribucí volebních lístků, což je činnost prováděna Magistrátem města Plzně. Letáky kampaně „ANO pro Plzeň!“ jsou volně přístupné komukoli," komentoval záležitost viditelně rozčílený Martin Marek. Přípravný výbor referenda se ještě večer obrátil na Policii ČR s trestním oznámením na neznámého pachatele kvůli podezření z maření průběhu a přípravy místního referenda v Plzni a prezidentské volby.

Místní referendum o OC Corso Americká proběhne v Plzni současně s prezidentskými volbami v pátek a v sobotu. Pro referendum i pro prezidentské volby budou v každém volebním okrsku dvě volební komise. Jak referendum, tak prezidentské volby se konají v Plzni ve stejných objektech. Pouze v osmi případech jsou volební místnosti na rozdílných místech.    

Fotogalerie

Zástupce investora společnosti Amádeus Plzeň Jan Petřík přišel se závažnými informacemi | Autor: Richard Beneš