Jsme televize vašeho kraje

Navštívili jsme dům hrůzy na Borech, na otřesném smetišti a v nepředstavitelném zápachu tam nocovalo deset lidí a množství vypasených krys

Plzeň, publikováno 11.05.2017, autor: Richard Beneš

Do objektu vede cesta jen oknem | Autor: Pavlína Polatová

Tuny odpadků, výkaly, moč, nesnesitelný zápach, pobíhající vypasené krysy a desítka spících squaterů. Takový pohled se nám naskytl ve čtvrtek krátce po osmé hodině ráno v prostorách vybydleného objektu v areálu bývalých vojenských kasáren v Plzni na Borech. Strážníci městské policie nás přizvali na obvyklou kontrolu tohoto nechvalně proslulého domu hrůzy určeného k demolici, který slouží už léta jako nejznámější útočiště pro bezdomovce. O víkendu v tomto squatu zemřel jeden z jeho obyvatel, dalšího nemocného muže v ohrožení života zachraňovali hasiči jen o dva dříve. V obou případech museli muže snést z prvního patra objektu pomocí výškové techniky, protože do domu se zaslepenými dveřmi vede cesta jen okny.

A právě oknem jsme se do domu dostali v doprovodu strážníků i my. Návštěva je skutečně jen pro otrlé a velmi odolné jedince. Uprostřed neuvěřitelného smetiště spali v otřesných podmínkách lidé v přízemí, v patře i na půdě zdemolovaného domu. Na místě se nacházelo sedm mužů, tři ženy a jeden pes. Jednalo se o Čechy a Slováky. „Při kontrole jsme neobjevili žádnou osobu, která by byla aktuálně v hledáčku policie. V minulosti jsme zde ale zajistili několik lidí v pátrání,“ informovala na místě mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Doslova jako pěst na oko působila v tomto otřesném prostředí kniha nazvaná Kapitoly z dějin estetiky, ležící na znečištěné matraci. Většina squaterů se před námi ukrývala pod špinavými dekami, do řeči se nikomu z nich moc nechtělo. „Pracoval jsem v jedné továrně na Borských polích, ale porušil jsem pracovní kázeň a o práci přišel. Teď bydlím tady, občas se chodím umýt do K-Centra. Jídlo fasujeme na Charitě, nemám žádné plány, co dál dělat,“ uvedl jeden slovenský squater.

Vybydlený objekt v areálu bývalých vojenských kasáren na Borech je v majetku města a je určen k demolici. Má uvolnit místo pro novou tramvajovou trať. Dům je sice oplocen, ale vůbec není problém dostat se přes oplocení.

Fotogalerie

Do objektu vede cesta jen oknem | Autor: Pavlína Polatová
Autor: Pavlína Polatová, TV ZAK
Autor: Pavlína Polatová, TV ZAK
Autor: Pavlína Polatová, TV ZAK
Autor: Pavlína Polatová, TV ZAK
Autor: Pavlína Polatová, TV ZAK
Autor: Pavlína Polatová, TV ZAK
Autor: Pavlína Polatová, TV ZAK