Jsme televize vašeho kraje

První chlapeček odložený v neděli ráno do plzeňského babyboxu zřejmě zemřel

Plzeň, publikováno 25.07.2017, autor: Richard Beneš

Plzeňský babybox - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Ještě v pondělí lékaři mluvili mírně optimisticky o zdravotním stavu prvního ze dvou chlapců, které někdo v neděli ráno odložil do plzeňského babyboxu. V úterý zjistili reportéři webu TV ZAK z několika neoficiálních zdrojů informaci, že chlapeček se jménem Pavel měl v nemocnici zemřít. Nemocnice tuto informaci oficiálně nepotvrdila a ani nevyvrátila, stejně jako police. Ta odmítá poskytnout jakékoliv informace k případu s odvoláním na to, že se jedná o velmi citlivou záležitost, kterou nelze komentovat, aby nedošlo k narušení průběhu trestního řízení. Druhému chlapci se jménem Luděk, který se v babyboxu ocitl v neděli v 9.00 hodin, se daří dobře.

Na tělíčku odloženého Pavla zaznamenali lékaři podlitiny a byl podchlazený. Z toho důvodu také o případu informovali policii. Mluvčí policie už v pondělí uvedla, že kriminalisté, čekají na posudek soudního znalce z oboru lékařství. Ten měl stanovit, zda byly pohmožděniny na těle novorozence způsobeny cizím zaviněním, nebo zda se jedná o nešťastnou událost. K jakým závěrům znalec dospěl zatím není zřejmé.

Pokud se skutečně prokáže úmrtí chlapce, celý případ to posune do úplně jiné roviny. Při běžném odložení novorozence do babyboxu neporušují jeho rodiče žádný zákon a nikdo nezjišťuje jejich totožnost. Když znalec shledá, že tělíčko chlapce bylo vystaveno úmyslnému ublížení na zdraví, budou samozřejmě kriminalisté pátrat po tom, kdo dítě do babyboxu odložil. Případ i nadále sledujeme.

Fotogalerie

Plzeňský babybox - ilustrační foto | Autor: TV ZAK