Jsme televize vašeho kraje

Chlapeček z babyboxu zemřel, jeho matka ho chtěla zavraždit

Plzeň, publikováno 26.07.2017, autor: Richard Beneš

Plzeňský babybox | Autor: TV ZAK

Policie ve středu potvrdila, že chlapeček odložený v neděli ráno do plzeňského babyboxu zemřel už v pondělí na následky závažných zranění způsobených cizím zaviněním. Kriminalistům se podařilo vypátrat ženu, která chlapce porodila a obvinili ji ze zvlášť závažného zločinu vraždy. Web TV ZAK o mimořádném případu informovala policejní mluvčí Markéta Fialová.

„Kriminalisté stíhají třicetiletou ženu pro zvlášť závažný zločin vraždy. Žena měla utajovat svoje těhotenství. V inkriminovanou dobu porodila bez přítomnosti jiné osoby v koupelně svého bydliště v Plzni novorozeně mužského pohlaví. Již v průběhu těhotenství ale pojala úmysl uskutečnit hrůzný plán. Bezprostředně po porodu se za použití hrubého násilí chlapečka snažila usmrtit. V koupelně ji však vyrušila její matka, která o těhotenství své dcery do té doby neměla tušení,“ popsala událost mluvčí policie Markéta Fialová.

O těhotenství své dcery neměla žena do té doby tušení. „Rodička svou matku požádala o převoz novorozence do babyboxu, kam ho umístila v neděli v 6.10 hodin. U dítěte lékaři v nemocnici zjistili závažná poranění, která nemohla vzniknout při porodu, ale pouze úmyslným cizím zaviněním. Na následky zranění novorozenec druhý den zemřel,“ řekla Fialová.

Vypátrat a dopadnout podezřelou ženu se podařilo kriminalistům díky bleskově odvedené mravenčí práci. V blízkosti babyboxu totiž není žádná bezpečnostní kamera. Policisté proto zajistili kamerové záznamy ze širšího okolí, na kterých zjišťovali výskyt vozidel, která se pohybovala poblíž v době, kdy bylo dítě odložené do babyxu. „Na základě intenzivní činnosti a vyhodnocení jsme vytipovali jedno vozidlo. Měli jsme barvu, ustanovili jsme za pomoci různých expertů na automobily jeho typ. Nebyla samozřejmě vidět registrační značka. Auto se nakonec podařilo vypátrat v Plzni, věděli jsme díky několika dalším markantům, že jde skutečně o vozidlo ze záznamu. Majitele jsme vyslechli, zjistili kdo ho využívá. Druhý den jsme zadrželi podezřelou osobu,“ popsal úspěšné pátrání policejní rada Luděk Fiala.

Podezřelou ženu dopadli policisté v pondělí večer. O jejím umístění do vazby se bude rozhodovat v nejbližších hodinách.

Babybox umístěný na poliklinice na Denisově nábřeží signalizoval v neděli v devět hodin ráno vložení dalšího dítěte. Zatímco první novorozenec, který později zemřel, byl zabalený do županu, druhého chlapečka někdo zabalil do zbytků šedého svetru, jinak byl nahý. Lékaři na základě testů vyloučili příbuzenský poměr obou dětí. Zdravotní stav druhého chlapce je v pořádku. Plzeňským babyboxem za dobu jeho existence prošlo od roku 2011 už pět dětí.

Fotogalerie

Plzeňský babybox | Autor: TV ZAK
Ludvík Hess slavnostně uvedl plzeňský babybox do provozu v roce 2011 | Autor: Richard Beneš
Plzeňský babybox - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš