Jsme televize vašeho kraje

Nepříčetný muž útočil v Klatovech nožem na matku i na zasahující policisty

Plzeň, publikováno 07.03.2018, autor: Richard Beneš

Nepříčetný muž zaútočil v Klatovech nožem nejprve na svoji matku a pak se pokusil zranit i zasahující policisty | Autor: Archiv

Na svoji matku a pak i na zasahující policisty, záchranáře i hasiče zaútočil s nožem v ruce osmatřicetiletý muž z Klatov. Policistům se podařilo nebezpečného násilníka zpacifikovat dříve, než stačil někomu z nich ublížit. Případ z konce letošního ledna, kdy se jednalo o podezření ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě, teď kriminalisté odložili. Útočník byl totiž nepříčetný a není odpovědný za své činy. Bezprostředně po činu putoval na ochranné léčení.

„Na obvodním oddělení v Klatovech přijali policisté 23. ledna před sedmnáctou hodinou oznámení o fyzickém napadení uvnitř jednoho bytu. Policisté okamžitě vyjeli na místo, kde předtím syn fyzicky napadl svoji matku, ale ženě se podařilo z bytu utéci. K bytovému domu se dostavili i hasiči a zdravotníci. Muž na opakované výzvy nereagoval, byt neotevřel a hrozilo podezření, že může ublížit sám sobě. Hasiči za asistence policie byt otevřeli,“ popsala incident mluvčí policie Dana Ladmanová.

Policisté, hasiči i zdravotníci vstoupili do bytu a v jedné místnosti našli muže, který držel v pravé ruce kuchyňský nůž. „Ruku měl nataženou a pokusil se policisty bodnout do těla i hlavy. Policisté zabránili útoku a za pomoci hmatů a chvatů jej zadrželi i muži přiložili pouta. Útočník utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice k ošetření,“ řekla mluvčí Ladmanová. Vyšetřující lékař rozhodl o převozu muže do psychiatrické nemocnice, kam byl transportován s policejní asistencí.

Soudní znalec z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie, vypracoval posudek na zadrženého. Podle jeho závěrů muž nebyl schopen své jednání ovládat ani rozpoznat. Další pobyt muže na svobodě je nebezpečný a pro nepříčetnost není trestně odpovědný. Policie podala podnět k návrhu na vydání rozhodnutí o ochranném léčení muže.

Fotogalerie

Nepříčetný muž zaútočil v Klatovech nožem nejprve na svoji matku a pak se pokusil zranit i zasahující policisty | Autor: Archiv