Jsme televize vašeho kraje

Otužilí lyžaři budou opět zdolávat proslulou louži na šumavském Špičáku

Špičák, publikováno 08.03.2018, autor: Richard Beneš

Louže přitáhne obvykle až 2000 diváků | Autor: Richard Beneš

Podmínky na šumavském Ski&Bike Špičák zůstávají podobné jako v předešlých týdnech. V průměru na sjezdovkách stále leží 70 cm sněhu, ve středu ještě připadlo pět centimetrů, utažená vrstva sněhu na sjezdovkách je po dlouhodobých mrazech stále naakumulovaná chladem. V horních partiích v noci ještě mrzne, přes den už jsou teploty v tomto týdnu nad nulou. V sobotu 10. března se uskuteční od 15.30 hodin už 14. ročník velmi populární Jízdy přes louži. Jako vždy se jedou tři kategorie, lyže, snowboard a speciály.

„Období těch největších náporů návštěvníků areálu během jarních prázdnin už pominulo, lyžuje se opět bez jakéhokoli čekání v pracovní dny i o víkendu. V sobotu u nás vrcholí hlavní část zimní sezony a pak se už přehoupneme do její závěrečné etapy. Rádi bychom vydrželi až do Velikonočního pondělí 2.dubna,“ uvádí provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

 Jako obvykle bude Jízda přes louži na dojezdu sjezdovky č.2 U Zalomeného, přihlásit se může každý, komu už bylo 15 let. Startovné stejně jako divácké vstupné se neplatí. Akci sleduje vždy kolem 1500 až 2000 diváků. Odvážných soutěžících bývá mezi 50 – 100.

Louži, jinak zhruba 20 metrů dlouhý a 1,3 metru hluboký „bazén“, začnou na Špičáku hloubit tento pátek odpoledne a dokončí ji během sobotního dopoledne. „ Až ji bagr ve sněhu vyhloubí, dno a boky pokryjeme nepropustnou plachtou, pak ji napustíme vodou z horského potoka,“ přibližuje její vznik Jan Kasík, který soutěž s kolegy ze Ski&Bike Špičák připravuje.

Závod má jedno léta neměnné pravidlo, kdo se při přejezdu louže nevykoupe, vítězí. Po každém kole se zkracuje délka nájezdu a kdo jako poslední ve své kategorii spočine na lyžích, snowboardu nebo speciálu na druhém břehu, je králem špičácké zimní sezony. Většinou se ale pro pobavení publika a solidárně s ostatními soutěžícími sám vrhne do ledové vody, ale to už na jeho vítězství nic nezmění.

Fotogalerie

Louže přitáhne obvykle až 2000 diváků | Autor: Richard Beneš
Ve vodě nakonec skončí úplně všichni závodníci | Autor: Richard Beneš