Jsme televize vašeho kraje

Otužilí lyžaři zdolávali na Špičáku dvacet metrů dlouhý bazén s ledovou vodou

Plzeň, publikováno 11.03.2018, autor: Richard Beneš

Jízdu přes louži bravurně zvládají i ženy | Autor: Tereza Machová

Dvě tisícovky diváků přilákala v sobotu odpoledne na šumavském Špičáku tradiční recesistická soutěž Jízda přes louži, kterou vrcholí hlavní lyžařské sezóna. Na start již 14. ročníku soutěže se postavilo 71 odvážných mužů, žen i dětí z mnoha koutů regionu i celé republiky. Závodilo se v kategorii lyže, snowboard a speciály. Na lyžích dokázal nejdéle zdolávat louži Vojtěch Bednář, kategorii snowboard vyhrál Saryn a ve speciálech byla nejúspěšnější dvojice Stano - Jano, posádka Dufkojc.

A o co vlastně při jízdě přes louži jde? Všichni jezdci zdolávají zhruba 20 metrů dlouhý a 1,3 metru hluboký „bazén“ naplněný ledovou vodou z horského potoka. Závod má jedno léta neměnné pravidlo, kdo se při přejezdu louže nevykoupe, vítězí. Po každém kole se zkracuje délka nájezdu a kdo jako poslední ve své kategorii spočine na lyžích, snowboardu nebo speciálu na druhém břehu, je králem špičácké zimní sezony.

Organizačně šlo o to, zvládnout jízdy všech účastníků za světla, začínalo se v 15.30 hodin, takže se nájezd kvůli urychlení závodu zkracoval tentokrát jen třikrát, o to ale ve větší délce. „ Uprostřed nájezdu jsme ještě postavili menší můstek a bylo volbou sjezdaře, zda se před vjezdem na louži ještě chvíli prolétne vzduchem. V posledním kole mysleli na diváky skoro všichni, takže to byla opravdu parádní podívaná,“ hodnotil divácký zážitek Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák, který akci organizačně velel.

A jak už to na špičácké louži bývá neměnným zvykem, suchý nakonec neodešel nikdo. I vítězové se nejspíš z radosti a za hlasité podpory publiky vrhli také do ledové vody v bazénu. Voda z horského potoka mohla mít tak okolo 4 stupňů.

Od pondělí 12.března už se ve Ski&Bike Špičák lyžuje za ceny vedlejší sezony, tedy jednodenní skipas pro dospělého za 505 korun mládež (15-18 let) za 440 korun, děti (6-14) za 360 a rodinný skipas (2 dospělí a neomezený počet vlastních dětí) za 1220 korun. Děti do 6 let lyžují celou sezonu za 20 korun.

 

Výsledky 14.ročníku Jízdy přes louži ve Ski&Bike Špičák

 

Kategorie lyže:

 

1.místo: Vojtěch Bednář

2.místo: Matyáš Garba

3.místo: Andy Marešová

 

Kategorie snowboard:

 

1.místo: Saryn

2.místo: Adam Arnošt

3.místo: Ondřej Morávek

 

Kategorie speciály:

 

1.místo: Stano - Jano, posádka Dufkojc

2.místo: Kamasutra, posádka Zyky,Jandič

3.místo: Vojtěch Bednář

Fotogalerie

Jízdu přes louži bravurně zvládají i ženy | Autor: Tereza Machová
Jízdu přes louži bravurně zvládají i ženy | Autor: Tereza Machová
Cílem je přejet celou louži a dostat se suchý na druhý břeh | Autor: Tereza Machová