Jsme televize vašeho kraje

Velká výzva pro umělce, po Karlu IV. ozdobí letos Mlýnskou kolonádu písková socha T.G.M. na koni

Karlovy Vary, publikováno 16.03.2018, autor: Richard Beneš

Po Karlu IV. ozdobí letos Mlýnskou kolonádu ve Varech písková socha T.G.M. na koni | Autor: MMKV

Ozdobou Mlýnské kolonády v Karlových Varech se v letošní lázeňské sezóně stane písková socha Tomáše Garrigua Masaryka na koni. Město za její vytvoření zaplatí umělci 115 tisíc korun. Lázeňská metropole tak pokračuje v tradici zahájené v roce 2016, kdy město slavilo 700 let od narození zakladatele města Karla IV. a právě jeho socha z písku stojící u Mlýnské kolonády se stala velikou turistickou atrakcí.

„Písková socha bude připravena do zahájení lázeňské sezony. Letos bude připomínat výročí 100 let od vzniku Československa," uvedl náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA). Socha našeho prvního prezidenta by měla být vysoká 3,3 metru, jejím autorem bude stejně jako v minulých letech Tomáš Bosambo. Nejsložitější prý bude pro autora vytvořit hlavu koně, která podle návrhu visí v prostoru.

Zatímco v roce 2016 město nechalo vytvořit dvě sochy z písku inspirované Karlem IV., a to sochu samotného císaře a maketu Zámecké věže, vloni socha upomínala na karlovarský půlmaraton a měla název Vary v pohybu. I když mají sochy z písku životnost jen několik měsíců, obvykle vydrží stát po celou lázeňskou sezónu. Několikrát se ovšem nevyhnou někdy drobným, ale někdy i rozsáhlým opravám, které udělá autor. Někteří návštěvníci se totiž musí přesvědčit o tom, že dílo je skutečně vytvořeno z písku, sahají proto na sochy, dloubají do nich prsty a poškodí je.

 

Fotogalerie

Po Karlu IV. ozdobí letos Mlýnskou kolonádu ve Varech písková socha T.G.M. na koni | Autor: MMKV