Jsme televize vašeho kraje

Proti klíšťové encefalitidě se očkuje celý rok, teď ale nastává ta nejvhodnější doba

Karlovy Vary, publikováno 16.03.2018, autor: Richard Beneš

Proti klíšťové encefalitidě se očkuje celý rok, teď ale nastává ta nejvhodnější doba | Autor: Archiv

Dlouhodobě jeden z nejvyšších výskytů klíšťové encefalitidy v Evropě má Česká republika, přesto se ochrana populace očkováním před touto nemocí výrazně nezvyšuje. Klíšťová encefalitida je závažné infekční virové onemocnění napadající nervový systém. Onemocnění se na člověka přenáší ze zvířat, především infikovaným klíštětem, méně častý způsob přenosu je při konzumaci syrového mléka a nepasterizovaných mléčných výrobků od nakažených zvířat nebo poraněním při odstraňování klíštěte domácímu zvířeti.

„Pozdní odhalení klíšťové encefalitidy nebo její komplikovaný průběh může zanechat trvalé následky jako jsou chronické bolesti hlavy, poruchy spánku a schopnosti soustředit se, sníženou výkonnost, deprese či obrnu končetin. Nejvhodnější ochranou před tímto onemocněním je očkování. Doporučuje se zejména lidem, kteří se pohybují v přírodě, sportují nebo chodí na pravidelné procházky, tedy zahrádkářům, turistům, rybářům, houbařům, vodákům, cyklistům, majitelům psů a koček. O očkování by měli přemýšlet především senioři, u nichž bývá průběh nemoci vážnější a hrozí u nich vyšší riziko trvalých následků,“ upřesnila Michaela Zajíčková z Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje.
 

Očkování proti klíšťové encefalitidě nepatří mezi povinná očkování, většina zdravotních pojišťoven na něj ale přispívá. Očkovací látka se aplikuje ve třech dávkách, přičemž dostatečná ochrana nastupuje až 14 dní po aplikaci druhé dávky. Mezi jednotlivými dávkami je nutné dodržet doporučený odstup. Přesto, že se očkuje celoročně, doporučuje se zahájit očkování před nástupem aktivity klíšťat. Předpověď vydává každé pondělí a čtvrtek Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.

Fotogalerie

Proti klíšťové encefalitidě se očkuje celý rok, teď ale nastává ta nejvhodnější doba | Autor: Archiv