Jsme televize vašeho kraje

V objektu DEPO2015 by měla vzniknout nová městská tržnice

Plzeň, publikováno 18.03.2018, autor: Richard Beneš

V objektu DEPO2015 by měla vzniknout nová městská tržnice | Autor: Richard Beneš

Novou městskou tržnici za tři miliony korun otevře koncem září Plzeň v areálu DEPO2015. Vznikne v hale, kde se dříve opravovaly vozy MHD. Tržnice by měla mít otevřeno celý týden. Zhruba šest až sedm prodejních míst s čerstvými potravinami bude otevřeno šest až sedm dní v týdnu. Do nové tržnice to mají lidé z centra jen deset minut chůze, zákazníci by si tam měli cestu najít. V nabídce by neměly chybět řemeslné produkty.

Tržnice DEPO by měla mít podobu kontejnerové vestavby, dále tam bude prostor pro trhy zaměřené na gastronomii, čerstvé potraviny, ale také umění, design a knížky," uvedl Jiří Suchánek, ředitel městské společnosti Plzeň 2015. DFPO2015 teď jedná s provozovateli farmářských obchodů na Plzeňsku. „Samozřejmě nejsme schopni odbavovat akce, kde budou čerstvé kedlubny a zelí každý den. Počítá se s nějakým čtrnáctidenním cyklem tak, aby si nekonkurovaly s farmářskými trhy na náměstí," uvedl Suchánek.

Oblíbené farmářské trhy, které se konají na plzeňském náměstí Republiky, přecházejí letos ze čtrnáctidenního cyklu na týdenní a budou se konat každou sobotu dopoledne. Trhy v nové městské tržnici by měly začínat o něco později a zaměří se vždy na nějaké konkrétní téma a produkty. Jednou to budou brambory, příště zase dýně, zelí nebo nakládané potraviny. Prodávat se ale budou ale třeba také knihy a příště třeba designové předměty.

O městské tržnici se v Plzni mluví už čtvrtým rokem. Plzeň si nechala zpracovat od ZČU studii, která potvrdila, že Plzeňané tržnici opravdu chtějí. Proti projektu ovšem vystupuje opoziční TOP 09 a také hnutí ANO, kterým se nelíbí, že město supluje privátní byznys a vydává na něj veřejné peníze. Podle nich by bylo daleko lepší, kdyby město chtělo využít historickou budovu městské tržnice. Pokud by se podařilo Plzeňskému kraji vybudovat novou budovu krajské galerie, opustí výstavní síň Masné krámy v Pražské ulici, kde kdysi tržnice byla. Masné krámy by podle náměstkyně hejtmana Marcely Krejsové (ODS) mohl kraj po otevření nové galerie bezúplatně předat městu.

 

Fotogalerie

V objektu DEPO2015 by měla vzniknout nová městská tržnice | Autor: Richard Beneš
V objektu DEPO2015 by měla vzniknout nová městská tržnice | Autor: Richard Beneš