Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj podpoří milionem korun natáčení nového filmu režiséra Václava Marhoula

Plzeň, publikováno 23.03.2018, autor: Richard Beneš

Režisér Václav Marhoul v akci při natáčení filmu Nabarvené ptáče | Autor: Jan Dobrovský

Jeden milion korun investuje Plzeňský kraj do natáčení nového filmu režiséra Václava Marhoula s názvem Nabarvené ptáče. Peníze od kraje filmaři využijí na natáčení zimních scén například v oblasti šumavské Horské Kvildy. Tvůrci filmu ovšem zavítají na Šumavě i do Hartmanic a dále pak do Konstantinových Lázních a také do Brd. Už loni na podzim se natáčely scény v bývalém vojenském újezdu v Boleticích na Českokrumlovsku a také v Anníně na Šumavě.

„Film určitě aspiruje na mezinárodní ocenění, možná i na Oscara. To by bylo pro propagaci Plzeňského kraje dobré,“ uvedl krajský radní pro kulturu Vladislav Vilímec (ODS). Rada Plzeňského kraje odsouhlasila neinvestiční dotaci společnosti Silver Screen s.r.o. na částečné pokrytí nákladů spojených s výrobou filmu. Musí ji ještě potvrdit zastupitelstvo,“ konstatoval Vilímec. Mnohé o kvalitách filmu naznačuje už to, že jeho scénář získal v roce 2013 zvláštní uznání poroty na festivalu ve francouzském Cannes.

Film vzniká s rozpočtem 166 milionů korun na základě knižního bestselleru Jerzyho Kosińského a vypráví příběh židovského chlapce, který se za druhé světové války sám na venkově kdesi ve východní Evropě musí vypořádat s krutostmi okolního světa. Vedle České republiky se natáčí i na Slovensku a na Ukrajině. Film by měl mít premiéru v květnu 2019 a herecké obsazení bude více než hvězdné. Režisér Marhoul získal i takové herce jako je Američan Harvey Keitel, Brit Julian Sands a představitel zachmuřených drsňáků Švéd Stellan Skarsgard. Hlavní roli pak ztvární devítiletý Petr Kotlár z Českého Krumlova.

Fotogalerie

Režisér Václav Marhoul v akci při natáčení filmu Nabarvené ptáče | Autor: Jan Dobrovský