Jsme televize vašeho kraje

Hvězdou Dne ve vzduchu bude MiG 15-UTI, přiletí i druhý nejlepší pilot na světě Martin Šonka

Plasy, publikováno 17.04.2018, autor: Richard Beneš

Hlavní hvězdou mezi letouny bude na Dvi ve vzduchu MiG 15-UTI | Autor: DVV

Pořádnou porci moderních i historických letadel slibují organizátoři návštěvníkům dalšího ročníku Dne ve vzduchu s Plzeňským krajem, což je beze sporu největší letecké show na západě Čech. Chybět nebude speciální program věnovaný oslavám 100 let od založení Československa, účast přislíbila také Armáda ČR a České aerolinie. A vůbec poprvé diváci uvidí unikátní závod elektro letadla s automobilem na elektro pohon.

Hlavní hvězdou mezi letouny bude MiG 15-UTI. Tato legenda létala v historii také kolem Plzně, když ve druhé polovině minulého století patřila československému letectvu a sídlila na letišti v Líních. V letošním roce předvede MiG 15-UTI na letišti v Plasích společnost Czech Flying Legends z Hradec Králové. „Kamufláž letounu je v českých barvách a nese na trupu číslo 2514. Toto číslo nesl stroj MiG 15-UTI z 30. stíhacího bombardovacího leteckého pluku, který působil až do roku 1982 na letišti v Hradci Králové,“ říká Josef Miřácký z Flying Legends.

Pozvánku do Plas přijal vicemistr světa Red Bull Air Race 2017 Martin Šonka, který do Plas přiletí vlastně ihned po skončení závodu v Cannes. „Vše se povedlo domluvit, takže máme upřímnou radost, že se Martin opět objeví v Plasích,“ říká předseda AK Plasy Vladimír Dlouhý.

V rámci oslav 100 let od založení Československa se v Plasích představí opravdová lahůdka, kterou je celodřevěné letadlo Avia BH-1. Letoun, který byl vyrobený v roce 1920, byl vůbec prvním moderním a zcela originálním strojem celodřevěné konstrukce společnosti Avia. „Letoun Avia BH-1 byl v roce 1920, na První československé mezinárodní letecké výstavě, oceněn dokonce prezidentem republiky T. G. Masarykem finančním darem 100 tisíc korun. Díky daru a následné státní zakázce na výrobu vojenských letounů, společnost Avia nezanikla,“ říká majitel a expert na historii letadel Marcel Sezemský.

Překrásný pohled do historie letectví nabídne skupina Bavarian Bücker Formation. Vzduchem se budou prohánět tři nádherné stroje Bücker 131Jungmann. Mistrovsky upravené letouny z roku 1933 v Plasích představí skupinové létání, při kterém nebudou chybět ani excelentní kouřové efekty.

Účast přislíbila tradičně i Armáda ČR se svými pány nebes JAS 39 Gripen, kteří další ročník oblíbené show zahájí svými průlety. Ve vzduchu se předvede také bojový vrtulník Mil Mi-24. Obří stroj dostal přezdívku Satanův koráb a je i s otáčecími rotory více než 21 metrů dlouhý, jeho rozpětí křídel činí 6,5 metru. Letět může až tří set kilometrovou rychlostí. České aerolinie nabídnou v sobotu průlety dopravního letadla.

Diváci se mohou těšit také na opravdu unikátní závod, který nemá obdoby. Proti sobě se totiž postaví elektro letadlo a elektro automobil. „Tento závod se dá označit jako souboj budoucnosti nebo také závod bez hluku. Stroje poháněné elektřinou určitě pobaví a my jsme sami zvědaví, kdo nakonec zvítězí,“ dodává hlavní organizátor Jiří Pěč.

V rámci doprovodného programu, který odstartuje po oba dva dny už v 10 hodin, se divákům představí HZS Plzeňského kraje, záchranářští psi z K-9 Rescue.cz a světová špička v provazochodectví Anna Hanuš Kuchařová, která se po laně vydá z kontrolní věže směrem k podiu. Chybět nebude také hudební vystoupení, známé rockové covery zahraje kapela Electric Therapy.

Vstupenky jsou v předprodeji na www.plzenskavstupenka.cz , nicméně jejich cena je již stejná jako v den konání akce, což je 250 korun pro dospělé a 50 korun pro děti do 12 let. Zaplatit za ně lze jak v hotosti, tak i platební kartou.

Fotogalerie

Chybět nebudou ani Gripeny | Autor: DVV
Ve vzduchu se předvede také bojový vrtulník Mil Mi-24, který dostal přezdívku Satanův koráb | Autor: DVV
Chybět nebudou ani Gripeny | Autor: DVV
V rámci oslav 100 let od založení Československa se v Plasích představí opravdová lahůdka, kterou je celodřevěné letadlo Avia BH-1 | Autor: DVV
Hlavní hvězdou mezi letouny bude na Dvi ve vzduchu MiG 15-UTI | Autor: DVV
Den ve vzduchu navštěvují tisíce milovníků letadel | Autor: DVV
Akrobacii předvedou ti nejlepší piloti | Autor: DVV
Akrobacii předvedou ti nejlepší piloti | Autor: DVV