Jsme televize vašeho kraje

Plzeň bude mít nejlepší hřiště na městský parkour v celé střední Evropě, přijde na sedm milionů

Plzeň, publikováno 19.04.2018, autor: Richard Beneš

O městský parkour je v Plzni opravdu velký zájem i mezi těmi nejmladšími | Autor: TV ZAK

Nejlepší a zároveň i nejdražší parkourové hřiště ve střední Evropě bude mít město Plzeň. Za sedm milionů korun vznikne v areálu Aktivity Centrum Krašovská. Rozhodli o tom ve čtvrtek plzeňští zastupitelé, když schvalovali rozdělení přebytku v hospodaření města za loňský rok. Plzeň loni dosáhla přebytku ve výši téměř 337 milionů korun. Za přebytkem stojí lepší výběr daní a úspory výdajů. Další finance město využije na výstavbu a modernizaci sportovišť, pro školy, na zázemí pro volnočasové aktivity, ale i pro zvýšení bezpečnosti nebo na pořádání prestižních kulturních akcí.

Některým opozičním zastupitelům se zdála sedmimilionová částka za vybudování venkovního městského parkourového tréninkového hřiště, jako základny pro plzeňské parkouristy, přehnaně vysoká. Podrobné vysvětlení jim pak poskytl radní David Šlouf (ODS). „Určitě se dají vybudovat mnohem levnější parkourová hřiště, ale touto cestou jsme my nechtěli jít. Oslovili jsme komunitu parkouristů, aby nám řekli, jak by si takové hřiště oni sami představovali, co by tam chtěli mít a co jim zatím chybí. Je tady několik plácků, kam si chodí lidi zacvičit,“ uvedl radní Šlouf.

Parkouristé si přáli vybudovat kvalitní sportoviště, kam by mohli chodit začátečníci, kteří se tam něco naučí, ale aby si tam přišli na své i pokročilí a zkušení sportovci. „Chtěli jsme být evropští. Podobné hřiště co děláme my je nejblíže v Kodani a Barceloně. U nás nic podobného nikde není. Chceme tam udělat centrum pro celou západočeskou komunitu parkouristů. Můžeme udělat hřiště za dva miliony korun, ale chtěli jsme něco víc,“ konstatoval radní David Šlouf. Stejného názoru je i radní pro oblast podpory podnikání a sportu Petr Chvojka (OPAT). „Odbor sportu tuto investici plně podporuje,“ dodal Chvojka.

Fotogalerie

O městský parkour je v Plzni opravdu velký zájem i mezi těmi nejmladšími | Autor: TV ZAK