Jsme televize vašeho kraje

Plzeňské náměstí Republiky se stane dějištěm unikátního provedení Prodané nevěsty

Plzeň, publikováno 19.06.2018, autor: Richard Beneš

Režisér představení Tomáš Pilař ukazuje scénu k opeře Prodaná nevěsta na plzeňském náměstí Republiky | Autor: TV ZAK

Náměstí Republiky v Plzni se stane v pátek 7. září obří otevřenou scénou pod širým nebem, kde se odehraje představení nejznámější české opery Prodaná nevěsta. Plzeňský kraj se spolu s partnery rozhodl uvedením opery oslavit 100 let výročí vzniku republiky. Představení se uskuteční pouze jednou a bude přístupné pro veřejnost zdarma.

Plzeňský kraj spojil síly s městem Plzeň, Divadlem J. K. Tyla a agenturou Nashledanou a od října loňského roku pracuje na přípravě jedné z největších akcí roku s názvem „Prodaná nevěsta pod širým nebem.“ Operu totiž Bedřich Smetana napsal jako lidovou zábavnou podívanou, která se odehrává na jedné z tehdejších plzeňských návsí. Operní režisér ve spolupráci se scénografem i z tohoto důvodu využijí jako kulisy také historické domy na náměstí Republiky, aby navodili předvedení opery tak, jak si ji tehdy pravděpodobně představoval sám autor.

Inscenační tým velkolepého představení tvoří dirigent Norbert Baxa, režisér Tomáš Pilař a scénograf Lukáš Kuchinka. Opera bude uvedena ve verzi z roku 1870, tedy v klasické podobě, ale za využití nejmodernějších technologií. „Bude se jednat o jedno z nejrozsáhlejších uvedení této opery na otevřené scéně. Nejen, že se bude odehrávat na panoramatickém pódiu, ale součástí představení jsou živá zvířata, počítáme s tím, že bude vystupovat více než 300 umělců včetně folklórních souborů a své místo bude mít i velký orchestr,“ popisuje velkolepou akci náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS) a dodává, že pro účinkující se speciálně připravují například kostýmy, které věrné kopírují tradiční plzeňské kroje.

Inscenace je určena pro všechny věkové skupiny a divákům nabídne spoustu tanečních scén, velké defilé komediantů či sborové výstupy folklórních souborů. Chybět nebude ani tradiční staročeský trh a hospoda. Vstup na představení bude zdarma a diváci budou moci sledovat operu také na LED obrazovkách umístěných na náměstí nebo si pustit z pohodlí domova na webu www.plzen.cz živý stream celého představení.

Fotogalerie

Režisér představení Tomáš Pilař ukazuje scénu k opeře Prodaná nevěsta na plzeňském náměstí Republiky | Autor: TV ZAK
Režisér představení Tomáš Pilař ukazuje scénu k opeře Prodaná nevěsta na plzeňském náměstí Republiky | Autor: TV ZAK
Unikátní představení Prodané nevěsty prezentovala na tiskové konferenci náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová ve stylovém triku. | Autor: TV ZAK