Jsme televize vašeho kraje

TOP 09 oficiálně představila své hlavní kandidáty pro podzimní krajské volby v Plzni

Plzeň, publikováno 20.06.2018, autor: Richard Beneš

Top 09 představila osobnosti v čele svých kandidátek pro podzimní komunální volby v Plzni | Autor: TOP 09

Plzeňská TOP 09 oficiálně představila své hlavní kandidáty pro podzimní krajské volby na plzeňskou radnici i do vedení městských obvodů. Zároveň také odtajnila některé stěžejní body svého volebního programu. Do voleb jde TOP 09 pod svým názvem, nevytvořila žádnou koalici, ale má podporu několika dalších politických subjektů, jejichž členové se také objeví na kandidátkách. Volebním lídrem a kandidátem na primátora Plzně je předseda plzeňské TOP 09 a zastupitel města Michal Vozobule.

„TOP 09 se v Plzni již dohodla na společném postupu a kandidátce do komunálních voleb se zástupci Plzeňské aliance. V těchto dnech zároveň probíhají diskuse i s dalšími demokratickými stranami o podpoře společné kandidátky. Jednáme stále ještě se Zelenými,“ uvedl Michal Vozobule. Už před časem ztroskotaly námluvy TOP 09 s koalicí, kterou vytváří pro komunální volby Občané patrioti (OPAT). „Měli jsme problém s účastí Svobodných v této koalici, máme odlišný názor na spoustu věcí,“ vysvětlil Vozobule. Topkaři by podle jeho slov považovali za volební úspěch, kdyby se jim podařilo obhájit současných pět křesel v městském zastupitelstvu.

Vedle lídra doplní první pětku kandidátky pro město ještě Petr Suchý, Jan Fluxa, Ondřej Ženíšek a Ivana Jehličková. Na kandidátce TOP 09 do Zastupitelstva města Plzně kandidují nejen ostřílení politici, ale také nové tváře a řada veřejně známých osobnosti a odborníků, například plzeňští architekti a noví členové strany Jan Toman a Petr Domanický, emeritní děkan ekonomické fakulty v Plzni Miloš Nový či ředitel Gymnázia Luďka Pika Aleš Janoušek. Plzeňská aliance pak na kandidátce TOP 09 posílá do voleb na Městském obvodu Plzeň 3 bývalého krajského radního pro dopravu a plzeňského právovárečníka Pavla Stelzera a na Lochotíně geodeta, výtvarníka a bývalého zastupitele Městského obvodu Plzeň 1 Pavla Denka.

Dalšími kandidáty a zároveň volebními lídry ve čtyřech hlavních plzeňských obvodech jsou zkušení zastupitelé. Na starostku Městského obvodu Plzeň 1 kandiduje plzeňská zastupitelka a zástupkyně ředitele 20. ZŠ v Plzni Ilona Jehličková, lídrem na Slovanech je zastupitel města a místostarosta druhého obvodu Jan Fluxa, v centrálním obvodu na starostu kandiduje jeho současný místostarosta Radoslav Škarda a na Doubravce je volebním lídrem zastupitel čtvrtého obvodu Václav Lacyk.

Volební priority TOP 09 jsou v oblasti dopravy a parkování, trávení volného času Plzeňanů a v oblasti vzdělávání. Topkaři chtějí mimo jiné rozšířit a obnovit školní tělocvičny i sportoviště a podpořit soukromou investici do akvaparku, který v Plzni dlouhodobě chybí. „Všechny strany v Plzni už dlouhá léta slibují dokončení Západního okruhu, ale stále je tam řada zádrhelů. V minulosti stavba nabrala velký skluz s výkupem pozemků. Za klíčový považujeme také Východní okruh, tedy silnici kolem Boleváku. Po vybudování těchto komunikací lze předpokládat zklidnění dopravy na magistrálách v centru města,“ vysvětlil volební lídr.

Podle představitelů TOP 09 město v minulosti investovalo hodně peněz na profesionální sport, ale zapomínat by se nemělo na běžné sportující občany. „Už delší dobu voláme po stavbě akakvaparku. Městské bazény by měly být využity především pro sportovní i rekreační plavání a pro výuku plavání. Rozhodně by se z nich neměly dělat akvaparky. Město by mělo vytvořit podmínky pro privátní investory, kteří by vybudovali velký akvapark, ovšem za podpory města,“ řekl Vozobule. Topkaři by dále chtěli větší investice do škol zřizovaných městem na rozvoj vzdělání nejen žáků, ale i učitelů. A volají také po nové a moderní městské knihovně a větší transparentnosti městské samosprávy. Zlepšit by se měla také informovanost občanů ze strany města například o různých uzavírkách, sekání trávy a investicích.

Fotogalerie

Top 09 představila osobnosti v čele svých kandidátek pro podzimní komunální volby v Plzni | Autor: TOP 09