Jsme televize vašeho kraje

Odboráři a zaměstnanci chystají protestní mítink před branami společnosti Zodiac Galleys Europe

Plzeň, publikováno 22.06.2018, autor: Richard Beneš

Sídlo společnosti Zodiac Galleys Europe v Plzni | Autor: Zodiac Galleys Europe

Protestní mítink před branami plzeňské společnosti Zodiac Galleys Europe, s. r. o. Chystají na pondělí 25. června odboráři a zaměstnanci. Akce je namířena proti aktuálním krokům vedení společnosti, které podle organizátorů protestní akce jednostranně pozastavilo kolektivní vyjednávání a zmařilo tak další práci odborářů sdružených v seskupení členů Odborového svazu KOVO (OS KOVO). V podpisové akci se pro veřejný protest vyslovili nejen odboráři, ale také většina zaměstnanců Zodiacu. Ten se zabývá výrobou nábytku pro letecký průmysl.

„Vedení společnosti Zodiac Galleys Europe v polovině května přerušilo jednání s odborovou organizací – seskupením členů a požádalo o odložení dalších kol kolektivního vyjednávání. Po vstupu nového zahraničního vlastníka pak bylo po pátém kole kolektivní vyjednávání přerušeno zcela. Zaměstnavatel přestal s odbory komunikovat a dokonce zmařil cestu člena výboru na jednání Evropské rady zaměstnanců. Proto se kovácké odbory v této společnosti rozhodly k veřejnému protestu,“ uvedl vedoucí plzeňského Regionálního pracoviště (RP) OS KOVO Ivo Kužel.

Cílem nátlakové akce je přimět management, aby znovu vstoupil do dialogu s odbory a akceptoval jejich požadavky, kterými v rámci kolektivního vyjednávání chtějí dosáhnout přiměřeného navýšení mezd, zavedení příplatku za práci v odpolední směně, jednotnou pracovní dobu v rozsahu 37,5 hodin týdně a příspěvek na penzijní připojištění, spoření, na stejné úrovni pro všechny, s ohledem na délku odpracované doby ve společnosti.

„Dalším z argumentů pro protest byla a je nechuť zaměstnavatele řešit rovné mzdové podmínky zaměstnanců. Nově nastupující zaměstnanci mají ve většině případů vyšší nástupní mzdy než převážná většina stávajících zaměstnanců. Nespokojenost tedy postupně narůstala nejen mezi členy, ale i mezi zaměstnanci. Ve velké míře zde sehrál také vliv agenturního zaměstnávání a mzdového hodnocení agenturních zaměstnanců,“ vysvětluje situaci v podniku Ivo Kužel, který vyzval k osobní účasti na akci všechny zainteresované zaměstnance.

Zodiac Galleys Europe působí v České republice od roku 2001, aktuálně zaměstnává kolem tisíce lidí. Vyrábí se tu kuchyňské moduly a šatní skříně převážně pro letadla Airbus A320 a odpočinkové místnosti pro posádku pro větší letadla Airbus A330. V roce 2011 společnost získala významný kontrakt, exkluzivně dodávat kuchyňské moduly pro nový typ letadla A320.

Fotogalerie

Sídlo společnosti Zodiac Galleys Europe v Plzni | Autor: Zodiac Galleys Europe