Jsme televize vašeho kraje

Do bitvy o Zastupitelstvo města Plzně zasáhne všech 16 přihlášených politických stran a hnutí

Plzeň, publikováno 15.08.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Všech 16 politických stran, hnutí i dalších politických subjektů, které podaly kandidátní listiny pro volby do Zastupitelstva města Plzně se může zúčastnit voleb. O registraci všech 16 podaných kandidátních listin v rozhodl Magistrát města Plzně. Informovala o tom mluvčí magistrátu Eva Barborková. Čísla, pod kterými půjdou jednotlivé strany do voleb na svých hlasovacích lístcích se budou losovat za účasti médií a zmocněnců politických stran v pátek 17. srpna od 10.00 hodin. Při posledních komunálních volbách před čtyřmi léty v Plzni kandidovalo 17 subjektů. Voliči tehdy rozhodli, že do zastupitelstva čítajícího 47 křesel se probojovalo sedm politických stran.

V posledních komunálních volbách zvítězilo hnutí ANO, které ale nakonec skončilo v opozici. Tentokrát má na pozici lídra současného šéfa kontrolního výboru zastupitelstva a krajského předsedu Romana Zarzyckého, který je podle aktuálních volebních preferencí zatím nejvážnějším kandidátem na post primátora. Post primátora bude obhajovat jako lídr na kandidátce ČSSD Martin Zrzavecký. Jeho první náměstek Martin Baxa (ODS) je zase jedničkou na kandidátce Občanské demokracie, stejně jako další náměstek primátora Petr Náhlík. Ten zase vede kandidátku KDU-ČSL.

Na jistotu sází Občané patrioti, kteří do čela své kandidátky postavili zastupitele a senátora Václava Chaloupka, jenž se jako autor známých zvířecích večerníčků těší značné popularitě u voličů. OPAT jdou do voleb společně se STAN a s podporou Svobodných. Opoziční zastupitel Michal Vozobule je jedničkou kandidátky TOP 09, která dohodla na společném postupu a kandidátce do komunálních voleb se zástupci Plzeňské aliance. Bývalý náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a současný šéf kontrolního výboru zastupitelstva kraje Václav Štekl je lídrem kandidátky KSČM. Poprvé zasáhnou do boje o plzeňský magistrát Piráti s Pavlem Bosákem na pozici lídra a také SPD. Tam je jedničkou poslankyně a krajská předsedkyně Jana Levová.

Volby v Plzni vyhrálo v roce 2014 ANO ziskem 17,9 procenta hlasů těsně před ODS se 17,5 procenta hlasů. Třetí skončila ČSSD. Všechny strany mají po deseti mandátech. TOP 09 a KSČM mají pět mandátů, Občané patrioti čtyři a KDU-ČSL tři mandáty. Na koalici se nakonec dohodli zástupci ČSSD, ODS, KDU-ČSL a OPAT.

 

Tyto zaregistrované strany zasáhnou do boje o Zastupitelstvo města Plzně

ANO 2011

Česká pirátská strana

Česká Plzeň – Naše Šance

Česká strana sociálně demokratická

Demokratická strana zelených a nezávislí kandidáti – sdružení DSZ a NK

KDU-ČSL – PRAVÁ VOLBA PRO PLZEŇ

Komunistická strana Čech a Moravy

Koruna Česká monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska

NOVÁ PLZEŇ s Jiřím Strobachem

Občanská demokratická strana

PATRIOTI A STAROSTOVÉ S PODPOROU SVOBODNÝCH

PRO PLZEŇ

Strana soukromníků České republiky

Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD)

TOP 09

VEŘEJNÉ ZÁJMY PLZNĚ

 

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš