Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči bojují s obřím požárem ubytovny na Karlově, na místě jsou zranění lidé

Plzeň, publikováno 11.09.2018, autor: Richard Beneš

Hasiči bojují s plameny na hořící ubytovně | Autor: TV ZAK

Požár zachvátil v úterý ráno dělnickou ubytovnu v Plzni – Karlově. Hasiči vyhlásili třetí, nejvyšší stupeň poplachu. Z budovy, ze které šlehaly vysoké plameny a k nebi stoupal dým viditelný z velké dálky, evakuovali záchranáři 130 osob. Zraněno bylo 12 lidí, z toho 11 z nich odvezli záchranáři po ošetření na místě do nemocnice. Někteří pacienti podle informací mluvčího záchranné služby Martina Brejchy utrpěli zranění dolních končetin, pánve, další se nadýchali zplodin. Nájemníci zřejmě při útěku z před plameny skákali z oken. Hasiči, kteří s nasazením obrovského množství techniky likvidují požár, nenašli v objektu žádné tělo. Na místě jsou i speciály záchranářů pro mimořádné události.

Dvoupodlažní montovaná budova v Borské ulici vzplála před osmou hodinou ráno. Požár zasáhl celé první patro, navíc se propadla i střecha. „V akci je deset jednotek včetně drážních hasičů, což představuje více než 40 zasahujících,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Záchranáři ošetřili také dva hasiče, v jejich případě se jednalo především o vyčerpání a přehřátí organismu. Hasiči dostali oheň pod kontrolu po více než dvou hodinách kolem 10.30, zásah ale ještě potrvá. Událost si vyžádala i uzavření Borské ulice a ovlivnila mimo jiné i linky městské hromadné dopravy, provoz byl obnoven po 11. hodině.

Vedle všech složek integrovaného záchranného systému byli u hořící ubytovny také zástupci města, konkrétně Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně. Dostavil se i primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). „Lidi, kteří jsou v pořádku, nezranění a museli opustit ubytovnu, převezeme do našeho zařízení na Roudné, poskytneme jim tam náhradní ubytování,“ řekl z místa primátor Martin Zrzavecký.

„Vítr nyní fouká rychlostí osm kilometrů za hodinu západním směrem, zápach a dým se budou pravděpodobně rozšiřovat na Jižní předměstí a zřejmě i Východní předměstí, možná i nad vnitřní město,“ uvedl Jiří Jakoubek z magistrátního odboru bezpečnosti.

Město Plzeň poskytlo přechodně náhradní ubytování prvním třiceti lidem, kteří dnes ráno museli opustit hořící ubytovnu na Karlově v Borské ulici. „Využili jsme naše zařízení na Roudné, kde třiceti lidem poskytneme potřebnou krátkodobou pomoc, tedy ubytování, stravu a další servis. Bude to na přechodnou dobu, tedy na dobu maximálně v jednotkách dnů. V součinnosti s charitou zajišťujeme také překladatele,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Město se také spojilo s pracovními agenturami, jedna již zajistila náhradní ubytování pro svých asi sedm lidí. Po dohodě s majitelem se nyní hledají volná místa k trvalému bydlení všech osob na ostatních ubytovnách. Většina cizinců z ubytovny je podle zatím dostupných informací z Ukrajiny.

 

Fotogalerie

Hasiči bojují s obřím požárem ubytovny na Karlově, na místě jsou zranění lidé | Autor: TV ZAK
Takto vypadá požár ubytovny z ptačí perspektivy | Autor: TV ZAK
Takto vypadá požár ubytovny z ptačí perspektivy | Autor: TV ZAK
Požár ubytovny na Karlově | Autor: Nikola Velkoborská
Hasiči bojují s plameny na hořící ubytovně | Autor: TV ZAK
Hasiči vytahují z hořícího objektu tlakové lahve. | Autor: TV ZAK
Požár ubytovny na Karlově | Autor: Nikola Velkoborská
Požár ubytovny na Karlově | Autor: Nikola Velkoborská