Jsme televize vašeho kraje

Náměstí Republiky opět po roce žije vědou, technikou i netradičními experimenty

Plzeň, publikováno 14.09.2018, autor: Richard Beneš

Dny vědy a techniky Západočeské univerzity proměnily náměstí Republiky ve vědeckou laboratoř s 32 interaktivními expozicemi. | Autor: ZČU

Náměstí Republiky a prostor před Západočeským muzeem patří od pátku do soboty 15. září vědeckým hrátkám a netradičním experimentům. Už potřinácté se tu uskuteční Dny vědy a techniky Západočeské univerzity, které promění náměstí ve vědeckou laboratoř s 32 interaktivními expozicemi, v níž své místo najdou všichni, kdo mají chuť odhalovat tajemství světa kolem nás.

„Dny vědy a techniky dávají dětem možnost proniknout k podstatě nejrůznějších jevů a zároveň si vše takzvaně osahat a na vlastní kůži vyzkoušet. Děti tak zažijí, že poznání je radost a zábava, často i plná překvapení. Věřím, že i to může podpořit zájem o studium technických a přírodovědných oborů,“ říká rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček. Právě univerzita ve spolupráci s partnerskými institucemi, podniky a středními školami a za finanční podpory Plzeňského kraje a města Plzně dvoudenní akci pořádá. Letošní ročník je už třináctý.

Jak vypadají potraviny pod mikroskopem? Jaké je jejich chemické složení? A co vlastně naše tělo dokáže jako potravinu využít? Na to odpoví jedna z nových expozic, nazvaná Víte, co jíte? Aneb Jídlo nejen pod mikroskopem. Jinde budou moct návštěvníci otestovat různé druhy materiálů v destrukčních zkouškách. Zjistí, jak se materiály chovají a k jakým změnám u nich dochází. Koho zajímají stroje řízené počítačem, neměl by minout stánek s laserovou gravírovačkou, 3D tiskárnou a obráběcími stroji. Nejenže uvidí tyto stroje v akci, ale bude si moct navrhnout vlastní 3d model a seznámit se tak s částí práce CNC designéra.

„Dny vědy a techniky patří mezi tradiční podzimní akce, které se mohou pochlubit vysokou návštěvností a velkou oblibou zejména u dětí a mladých lidí. To je skutečnost, která mě velmi těší, protože nahlédnutí pod pokličku věcem, které se nám zdají samozřejmé, nebo objevovat skutečnosti, o nichž jsme dosud neměli ponětí, to je často to, co motivuje mladé lidi ke studiu technických, strojních nebo medicínských oborů. Odborníky v této oblasti naše společnost potřebuje a bude tomu tak i do budoucna, proto jsem rád, že Dny vědy a techniky umožňují lidem pohlédnout na věci kolem sebe okem vědy,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

Na návštěvníky Dnů vědy a techniky čekají stanoviště jako Astronomie a kosmonautika pro každého, Rakety na alternativní pohon, Člověk a energie nebo Fyzika převážně nevážně. V interaktivní expozici Body in Numbers si zájemci změří svoji tělesnou kondici, jinde budou vlastními silami vyrábět elektřinu, seznámí se s principem takzvaných chytrých oken nebo se s fyzikou proletí kolem světa. Jako každý rok se Dnech vědy a techniky představí i další obory.

Na cestu po stopách legendárních cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky pozve výstava Afrika snů a skutečností po 70 letech. Expozice Živá archeologie představí archeologické nálezy z území Plzeňského kraje od pravěku po 20. století i moderní postupy jejich zpracování. A Fakulta zdravotnických studií připomene desáté výročí svého založení. Zájemci si u stánku této fakulty budou moct v sobotu od 9 do 15 hodin například prohlédnout vozidlo ZZS Plzeňského kraje.

Na plzeňském náměstí bude během Dnů vědy a techniky vystaven také neobvyklý automobil, a sice návrh studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara nového crossoveru, vycházející z velikosti Škody Fabie třetí generace. Nebude to běžné auto s kovovou kapotou, ale tzv. clay model. Clay je speciální hmota, ze které studenti oboru Design model v loňském roce vytvořili. Auto představili na pražském Designbloku a na plzeňském Design Weeku. Na Dnech vědy a techniky jej předvedou v jeho finální fázi.

Návštěvníci Dnů vědy a techniky také uvidí v akci funkční elektromobil Yo!, který vznikl pod vedením designéra a pedagoga Františka Pelikána. Studenti navrhli design vozidla a připravili i dokumentaci pro výrobu jednotlivých dílů z laminátu.  Podvozek elektromobilu vyrobili studenti Fakulty strojní pod vedením Josefa Formánka. Červeno-černý elektromobil je navržený jako dvoumístné vozidlo a poprvé byl představen v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

Fotogalerie

Dny vědy a techniky Západočeské univerzity proměnily náměstí Republiky ve vědeckou laboratoř s 32 interaktivními expozicemi. | Autor: ZČU
Dny vědy a techniky Západočeské univerzity proměnily náměstí Republiky ve vědeckou laboratoř s 32 interaktivními expozicemi. | Autor: ZČU
Dny vědy a techniky Západočeské univerzity proměnily náměstí Republiky ve vědeckou laboratoř s 32 interaktivními expozicemi. | Autor: ZČU