Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský vědeckotechnický park začal budovat v pořadí už svoji 15 budovu

Plzeň, publikováno 19.09.2018, autor: Richard Beneš

Generální ředitel Miloslav Maštera poklepal na základní kámen v pořadí už 15 budovy plzeňského vědeckotechnického parku. | Autor: Richard Beneš

Poklepem na základní kámen se oficiálně zahájila stavba v pořadí již 15 objektu společnosti Vědeckotechnický park Plzeň, kterou vlastní a provozuje město Plzeň. Kancelářské a poloprovozní prostory v Teslově ulici pak městská společnost pronajímá mladým firmám, které se zabývají inovacemi a vývojem. Poslední 15 budova, která se už staví, bude dokončena příští rok v září. Naopak první objekt se začal stavět v září roku 2006.

Jsem hrdý na to, že máme pronajato prakticky 100 procent všech ploch. Je vidět, že tady máme silné nájemce, kteří si od nás nechávají stavět budovy na míru. V příštím týdnu podepíšeme nájemní smlouvu s firmou MBtech Bohemia na 10 let. V České republice je 34 vědeckotechnických parků a 15 z nich, včetně toho našeho je akreditovaných. Jsme ale jeden z mála VTP v ČR, který si svojí činností nejen vydělává na sebe, ale i ušetřil peníze. Můžeme tedy postavit další budovu za 50 milionů korun a rozvíjet se dál. Máme už vyřízenou dotaci, až se ten objekt dostaví a předáme ho MBtech, budeme už mít 25 milionů z dotace vráceno zpátky,“ uvedl Roman Jurečko, předseda představenstva VTP Plzeň.

Výstavbou nové budovy opět vzroste kapacita inovační infrastruktury v Plzni. Nabídka bude rozšířena o téměř 1173 m2 ploch k pronájmu. Ačkoliv jsou tyto prostory již nyní určeny pro jediného nájemce, díky optimalizaci využití stávajících prostor dojde k uvolnění části v současné době obsazených kapacit, které budou moci být poskytnuty malým a středním inovačním firmám. Inovační infrastruktura v Plzni se díky nové budově opět kvalitativně i kvantitativně posune o krok kupředu,“ uvedl Jan Černý manažer pro rozvoj VTP Plzeň.

Na svém území už vědeckotechnický park nemá volný pozemek, který by nebyl zastavěný. Zatím tedy není jasné, zda se bude do budoucna rozvíjet i mimo Teslovu ulici. Nelze vyloučit, že město přikoupí nějaké další pozemky, na kterých by se mohly vybudovat v případě zájmu nové budovy určené k pronájmu.

V 15 objektech VTP Plzeň sídlí přes 50 firem. Většinou se jedná o firmy, které se zabývají vývojem softwaru, nebo nějakým laboratorním zkoumáním, vývojem a inovacemi. V návaznosti na Západočeskou univerzitu Plzeň zde už našlo uplatnění a určitě ještě najde, hodně absolventů univerzity. Pracuje zde asi kolem 500 až 600 zaměstnanců a jedná se o samé špičkové mozky,“ doplnil generální ředitel plzeňského vědeckotechnického parku Miloslav Maštera.

Nájemcem nově budovaného objektu je společnost MBtech Bohemia, která je největším poskytovatelem inženýrských služeb v České republice v automobilovém, železničním, letecké, důlním i obranném průmyslu. „Vybíráme si svá témata, na kterých pracujeme a chceme pracovat. Rozšířili jsme naše prototypové centrum a chceme k nám přilákat řadu dalších chytrých mozků z celé republiky,“ doplnil Martin Novotný, prokurista Mbtech Bohemia.

Fotogalerie

Generální ředitel Miloslav Maštera poklepal na základní kámen v pořadí už 15 budovy plzeňského vědeckotechnického parku. | Autor: Richard Beneš
Předseda představenstva VTP Roman Jurečko poklepal na základní kámen v pořadí už 15 budovy plzeňského vědeckotechnického parku. | Autor: Richard Beneš
Generální ředitel Miloslav Maštera poklepal na základní kámen v pořadí už 15 budovy plzeňského vědeckotechnického parku. | Autor: Richard Beneš