Jsme televize vašeho kraje

Sociální demokraté z Plzeňského kraje pokračují v rebélii proti Praze a myslí na solidní volební výsledek

Plzeň, publikováno 21.09.2018, autor: Richard Beneš

Tento obrázek teď frčí u sociálních demokratů v Plzeňském kraji | Autor: ČSSD

Sociální demokraté nejen v Plzni, ale i v celém Plzeňském kraji si krátce před komunálními volbami věří, že na rozdíl od jiných větších českých měst dosáhnou slušného volebního výsledku. Lídr plzeňské kandidátky a současný primátor města Martin Zrzavecký uvedl, že zdejší sociální demokraté mají podle předvolebních průzkumů nejlepší výsledky v celé zemi. Nadále pokračují v rebélii proti celorepublikovému vedení ČSSD, které i přes nesouhlas sociálních demokratů z Plzeňského kraje vstoupilo do vlády s hnutím ANO.

O tom, že v Plzni je všechno jinak, svědčí i titulní fotografie na oficiálním FB profilu ČSSD Plzeň město. Té vévodí nápis „Plzeň není Praha. Nejsme a nebudeme řízeni Prahou.“ A tento obrázek také členové ČSSD hromadně sdílejí na svých profilech. Na oficiálním zahájení ostré části předvolební kampaně se lídr kandidátky Zrzavecký netajil tím, že sociální demokraté v Plzeňském kraji chtějí v komunálních volbách uspět tak, aby volební zisk promítli i do posílení svého vlivu uvnitř ČSSD.

Plzeňští sociální demokraté chtějí uspět ve volbách tak, aby měli silnou pozici na posílení vlivu uvnitř strany, tedy například, aby se mohli ucházet i o místa ve vedení ČSSD. Věří si na desetiprocentní zisk hlasů voličů. Plzeňští sociální demokraté nemají ve vedení strany ani žádného místopředsedu poté, co na únorovém sjezdu ČSSD plzeňský krajský šéf strany a tehdejší zastupující předseda ČSSD Milan Chovanec neuspěl s kandidaturou na předsedu strany.

Pokud voliči sociální demokraty v Plzni podrží, zasáhne ČSSD zcela jistě výrazným způsobem do vzniku velké radniční koalice. Podle průzkumů se očekává, že nejlepšího výsledku dosáhne hnutí ANO a ODS. Dále pak Piráti a SPD.

Lídr Martin Zrzavecký označil současný vzdor jako vymezení se v rámci sociální demokracie. ČSSD na Plzeňsku se totiž nejen v jarním stranickém referendu postavili proti vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO. V celém kraji bylo proti vládnutí s ANO 60,48 procenta hlasujících straníků, na Tachovsku to bylo dokonce přes 74 procent záporných hlasů. Celostátní výsledek vnitrostranického referenda ale nakonec vstup strany do vlády potvrdil.

Čelní představitelé ČSSD v kraji, včetně hejtmana Josefa Bernarda či Zrzaveckého, se vyjadřovali v tom smyslu, že sociální demokraté měli po prohraných volbách odejít do opozice a nechat ANO vládnout samotné. ČSSD podle Zrzaveckého neměla od voličů mandát na vstup do vlády. Měla se vrátit do opozice a vyřešit si především svoje interní problémy. „To stále trvá a my chceme získat tolik hlasů a tak silný mandát ve volbách, aby se ukázalo, že v Plzeňském kraji sociální demokraté umějí dělat komunální politiku. Díky tomu bychom rádi v rámci sociální demokracie významně posílili a ovlivňovali celostátní politiku,“ doplnil Zrzavecký.

Sociálním demokratům z Plzně se nelíbí to, co se děje v Praze v rámci vládní koalice s hnutím ANO a současnou situací se cítí poškozeni. Negativně vnímají i tanečky ČSSD kolem stále ještě nezvoleného ministra zahraničí, kdy lpěli za každou cenu na zvolení Miroslava Poche a nově i na jeho bývalém asistentovi Tomáši Petříčkovi. Ten je navíc pro většinu lidí z ČSSD naprosto neznámou a nečitelnou osobou.

 

Fotogalerie

Tento obrázek teď frčí u sociálních demokratů v Plzeňském kraji | Autor: ČSSD