Jsme televize vašeho kraje

Radniční koalice si pochvalovala uplynulé čtyři roky spolupráce na plzeňském magistrátu

Plzeň, publikováno 24.09.2018, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Jako období skvělé a dělné spolupráce zhodnotili na pondělní tiskové konferenci všichni úřadující členové Rady města Plzně uplynulé čtyři roky fungování radniční koalice. Tam vedle sebe společně úřadovali představitelé ČSSD, kteří měli ze svých řad primátora, se zástupci ODS, KDU-ČSD a Občanů Patriotů. Výčet věcí, který se koalici za dobu její existence podařil, byl téměř nekonečný. Co se naopak nepodařilo, byla záchrana a rekonstrukce KD Peklo, které městu obrazně téměř spadlo na hlavu a vyřešením této záležitosti se bude zabývat až nové vedení města, které vzejde z říjnových komunálních voleb.

Primátor Martin Zrzavecký konstatoval, že Plzeň má našlápnuto stát se jedním z nejlepších měst nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Jediným vážným rozkolem ve fungování koalice, kdy nebyl jednotný názor, bylo prý rozhodování o tam, zda se má městská společnost Plzeňská teplárenská spojit se firmou Plzeňská energetika a vytvořit tak jeden společný a silnější podnik. „Nakonec jsme našli řešení uvnitř koalice i na tuto citlivou záležitost a nemusela se kvůli tomu hroutit celá koalice,“ uvedl náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL).

Za jednu nejdůležitějších událostí klíčovou pro další rozvoj města označil primátor vznik dokumentu, kterým je strategický plán města a dále pak schválení koncepce bezpečnosti na území Plzně. „To se stalo v roce 2016 a je pravdou, že od té doby se situace změnila, významně se ve městě posílila role ubytoven, pracovních agentur a jejich zaměstnanců. Tyto věci teď musíme řešit, podařilo se nám navýšit rozpočet pro městskou policii a stabilizovat ji z pohledu financí. V roce 2014 měla městská policie rozpočet 160 milionů, letos je to 220 milionů korun. Ale ukazuje se, že to stále nestačí,“ konstatoval primátor Zrzavecký.

První náměstek primátora Martin Baxa (ODS) považuje za důležité rozhodnutí o dalším směřování Slavností svobody, které se musí připravit na „post veteránskou éru.“ „Chceme slavnosti povýšit na událost mezinárodního významu. Zastupitelstvo také schválilo novou koncepci turismu na čtyři roky, kde se chceme zaměřit na industriální turistiku a odkaz Adolfa Loose,“ řekla náměstek Baxa. Za největší událost pro města považuje Baxa naplnění projektu evropského hlavního města kultury z roku 2015. Díky tomu i nadále do Plzně přijíždějí davy turistů ze zahraničí i z domova. Jejich nárůst činil po roce 2015 celých 50 procent, tato čísla se daří udržet a počty turistů stoupají.

Náměstkyně primátora pro oblast školství a sociální Eva Herinková (ČSSD) zdůraznila, že město se soustředilo na vybavování škol moderními výukovými technologiemi a prostředky. „Na vybavení škol získalo město dotaci v celkové výši 55 milionů, pracuje se na navyšování kapacit stávajících škol. Otevírala se nová školní hřiště a sportovní areály. V sociální oblasti se podařilo navýšit finanční prostředky a získat více peněz na mzdy pracovníků v sociálních službách,“ řekla Herinková. Podle informací ekonomického náměstka primátora Pavla Kotase (ČSSD) se v uplynulých třech letech rozjelo čerpání dotací a město zrealizovalo projekty za 1,3 miliardy korun, na které získalo dotace ve výši kolem 850 milionů korun.

Pro radního Davida Šloufa (ODS) bylo zase největším úspěchem to, že se podařilo nastartovat rekonstrukci prázdných městských bytů v domech, které se dlouhodobě neopravovaly a chátraly. „Původě mělo město 311 takových bytů, našly se peníze z přebytku rozpočtu, některé domy, které by bylo náročně opravit, se prodaly. Z toho počtu 311 volných bytů už máme jen 37, které ještě nejsou opraveny,“ uvedl Šlouf.

Radní Šlouf ještě zmínil vytvoření koncepce sociálně dostupného bydlení nebo zklidnění problematické lokality Plac. „Platící obyvatele se nám podařilo přestěhovat do nájemních městských bytů, neplatiči skončili na ubytovnách nebo v azylových domech. Byty jsme opravili za 45 milionů korun a vzniklo tam 50 nových bytů pro seniory, samoživitelky, mladé rodiny, nebo pro rodiny pečující o postižené dítě,“ dodal Šlouf s tím, že město připravuje realizaci projektu Zátiší, kde pro podobnou skladbu obyvatel vznikne 192 bytů.

Pro radní Helenu Matoušovou (ODS) je nejdůležitější to, že se podařilo dotáhnout do úspěšného konce majetkovou přípravu II. etapy Západního okruhu. Jedná se o výkup a směnu pozemků pro tuto dopravní stavbu. „Málokdo tomu věřil, málokdo nám věřil,“ dodala Matoušová. Radní Petr Chvojka (OPAT) vyzdvihl projekt Sportmanie a sportovní hry mateřských školek a grantu, který podporuje opravy a rekonstrukce sportovní infrastruktury nebo vznik sportovních akademií.

Na závěr tiskové konference zazněl i dotaz, zda by podobná koalice mohla v rámci města fungovat i po říjnových komunálních volbách. „Netajím se tím, že se mi s těmito lidmi a stranami spolupracuje dobře. Bude záležet na tom, jak voliči rozdají karty a na povolebním vyjednávání. Kdyby toto volební období trvalo osm let, tak bych byl spokojený,“ prohlásil primátor Zrzavecký. Náměstek Baxa zase uvedl, že koalice se dělají až po volbách. „Tyto volby jsou naprosto nevyzpytatelné a existuje celá řada možných scénářů. Pro ODS je důležitá programová shoda. Určitě je pro nás nepřijatelná třeba MHD zdarma,“ řekl Baxa.

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš