Jsme televize vašeho kraje

Region Šumava má memorandum o spolupráci s Bavorským lesem

Plzeň, publikováno 26.09.2018, autor: Richard Beneš

Cílem memoranda je další rozvoj turismu na české i německé straně hranice. | Autor: Archiv

Memorandum o turistické spolupráci mezi Mikroregionem Šumava-západ a Ferienregionem Nationalpark Bayerischer Wald slavnostně podepsali jejich zástupci na setkání v Návštěvnickém centru v Železné Rudě. Tímto aktem zároveň vznikla nová přeshraniční turistická destinace. Cílem memoranda je zejména přinést nové projekty a další rozvoj turismu na české i německé straně hranice.

„V loňském roce byla založena turistická destinace Region Šumava, která se rozkládá na území západní části Šumavy a je evidována jako destinace oblastní, tedy působící na větším území,“ sděluje úvodem koordinátor Mikroregionu Šumava – západ Jaroslav Tachovský. Destinaci spravuje Mikroregion Šumava-západ a má zajistit udržitelný rozvoj území, což na Šumavě znamená především rozvoj cestovního ruchu, jeho propagace a efektivní marketing tohoto regionu.

Oficiální název nové přeshraniční turistické destinace je Region Šumava – Ferienregion Nationalpark Bayerischer Wald a rozkládá se na území 25 obcí, z čehož je 13 obcí českých a 12 bavorských.

Důležitým prvkem budoucího rozvoje je úzká spolupráce s podnikateli a lokálními destinacemi působícími na tomto území, zejména s lokální destinací Železnorudsko. Podepsalo se i Memorandum o spolupráci v oblasti cestovního ruchu s Městem Klatovy.

„Zásadním rozhodnutím při tvorbě přeshraniční destinace bylo, že jsme se dohodli s bavorskou stranou o spolupráci a jednotném řízení celého projektu, což je samozřejmě výhodné pro obě strany. Můžeme prezentovat Šumavu a Bavorský les jako jeden turistický cíl,“ dodává Jaroslav Tachovský.

Vytvoření nové destinace navazuje na předchozí úspěšnou spolupráci obou stran, jejíž výsledkem byly přeshraniční projekty v celkové částce kolem čtyř milionů Euro. Jednalo se zejména o projekty Putování bez hranic srdcem Evropy, Po stopách Karla IV., Slatěmi a pláněmi Šumavy a Bavorského lesa, Historie podmaleb ve skle a Dřevařství na Šumavě a v Bavorském lese.

„Výsledkem již probíhající spolupráce byla v letošním roce společná účast na výstavě cestovního ruchu VCR Holiday World 2018 a také společné stánky na podzimním veletrhu cestovního ruchu v Plzni ITEP 2018, který proběhl minulý týden. Pravidelně také probíhá i spolupráce v rovině kulturní a společenské,“ doplnil Tachovský.

Fotogalerie

Cílem memoranda je další rozvoj turismu na české i německé straně hranice. | Autor: Archiv