Jsme televize vašeho kraje

Novými senátory se stali Karpíšek a Vilímec z ODS, porazili soupeře z ČSSD

Plzeň, publikováno 13.10.2018, autor: Richard Beneš

Novými senátory se stali Pavel Karpíšek, a Vladislav Vilímec | Autor: Archiv

V obou finálových duelech o senátorská křesla v obvodech Rokycany a Domažlice porazili kandidáti ODS stávající senátory z ČSSD, kteří tak neobhájili své mandáty. Do Senátu tedy zasedne starosta Vejprnic Pavel Karpíšek za obvod Rokycany, který zvítězil nad senátorkou Miladou Emmerovou. Bitvu v obvodu Domažlice vyhrál náměstek hejtmana Vladislav Vilímec nad senátorem Janem Látkou.

Starosta Pavel Karpíšek získal přes 68 procent hlasů, zatímco senátorka Milada Emmerová měla necelých 32 procent. Karpíšek byl po prvním kole senátních voleb favoritem. Získal 30 procent, zatímco Emmerová měla o polovinu méně hlasů. Volební účast v obvodu Rokycany byla jen 14,34 procenta voličů.

Daleko vyrovnanější souboj svedli kandidáti v obvodu Domažlice, pod který spadají i Klatovy. Náměstek hejtmana a bývalý poslanec nakonec nasbíral 52,59 procenta hlasů, jeho soupeř Jan Látka získal 47,40 procenta hlasů. Ještě těsnější byl výsledek v prvním kole, kdy Vilímec porazil Látku o dvě setiny procentního bodu, což představovalo pouhých šest hlasů. V Domažlickém obvodu přišlo k volbám 17,48 procenta voličů.

Fotogalerie

Novými senátory se stali Pavel Karpíšek, a Vladislav Vilímec | Autor: Archiv