Jsme televize vašeho kraje

Plzeňští Piráti chtějí vytvořit koalici s ANO, TOP 09 a s KDU-ČSL, ODS by tak poslali do opozice

Plzeň, publikováno 14.10.2018, autor: Richard Beneš

Vedení Pirátů, zleva Pavel Šrámek, Pavel Bosák a Magdaléna Daňková | Autor: Richard Beneš

Odvážný plán na povolební uspořádání ve vedení města Plzně představili o víkendu Piráti. Do opozice by poslali ODS, která je stejně jako ANO nejsilnější stranou v Zastupitelstvu města Plzně, kde mají shodně po 13 mandátech. Plzeňští Piráti oznámili, že zahájí jednání, kde navrhnou utvoření koalice společně s KDU-ČSL, TOP 09 a ANO. Tato koalice by disponovala většinou v zastupitelstvu města Plzně.

Na základě toho by mohla vzniknout koalice, která by disponovala 28 hlasy z celkového počtu 47 členů zastupitelstva. „Navržená koalice je v souladu s předvolebním slibem České pirátské strany, přerušit klientelistické vazby, které za léta vládnutí předešlých koalic vznikly. Z výsledku voleb je možné vyčíst, že si voliči přejí změnu. Věřím, že zástupci stran, kteří politiku radnice v minulých letech kritizovali, uchopí tuto příležitost a společně s Piráty začnou budovat otevřenou a novou radnici pro občany města Plzně.“ uvádí Pavel Bosák, lídr kandidátní listiny za Piráty.

Předseda místního sdružení Pavel Šrámek zdůraznil, že v rámci vyjednávání by neměl nastat žádný výrazný programový rozpor. „Doufám, že všechny strany jsou schopny se shodnout na programových prioritách a začít řídit Plzeň transparentním způsobem.“ Piráti bezprostředně po volbách uvedli, že podpoří pouze takovou radu města, ve které žádný člen tohoto orgánu nebude mít více než jednu uvolněnou funkci.

Dále ve své povolební strategii Piráti uvedli, že nepodpoří radu města s účastí osob nekompetentních, s korupční minulostí, s možnými střety zájmů nebo těch, kteří již prokázali svou nekompetentnost, mají vazby na korupční prostředí.

Největší problém pro Piráty představuje kumulování funkcí u některých politiků, zejména pak u kandidáta na post primátora Martina Baxy (ODS), který je zároveň poslancem. V tom si Piráti notují zejména s hnutím ANO, které koncem týdne naznačilo, že by se nebránilo vytvoření podobné koalice s Piráty i s TOP 09 a s KDU-ČSL, kde existuje velká programová shoda. Nelze proto vyloučit, že se v Plzni dočkáme velkého překvapení.

Fotogalerie

Vedení Pirátů, zleva Pavel Šrámek, Pavel Bosák a Magdaléna Daňková | Autor: Richard Beneš