Jsme televize vašeho kraje

Novým obyvatelem plzeňské zoo je těžkotonážní hrošík liberijský, dorazil z anglického Bristolu

Plzeň, publikováno 26.10.2018, autor: Richard Beneš

Novým obyvatelem plzeňské zoo je těžkotonážní hrošík liberijský, dorazil v transportní bedně z anglického Bristolu | Autor: ZOO Plzeň

Krátce před polednem dorazil v pátek do plzeňské zoo nový a „těžkotonážní“ obyvatel. Z rodné zoo v anglickém Bristolu přicestoval hrošík liberijský jménem Hugo. Na svět tam přišel v srpnu 2016. Až dospěje, stane se tento anglický gentleman partnerem hned dvou plzeňských samic, tou první je Monica (20) a druhou o něco starší Pompe (27). Stalo se tak na základě doporučení od koordinátorky Evropského záchranného programu. O příjezdu nového obyvatele zoo informoval mluvčí Martin Vobruba.

„Plzeňská zoo chová hrošíky od roku 2010, jako jedna ze čtyř tuzemských zoo v současnosti. Venkovní expozice jim umožňuje plavat velkou vodní nádrží i pást se na ostrově opic gueréz angolských. Tento africký pralesní savec byl objeven až počátkem 20. století, do té doby byl znám jen z fosilních pozůstatků z pravěku. Hrošík je samotářem a proto žijí dospělí jedinci v zoo odděleně. Jeho velkého příbuzného, hrocha obojživelného, jsme dosud u nás v zoo nikdy nechovali,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Zatím první a zároveň jediný hrošík liberijský narozený v Zoo Plzeň koncem roku 2014 odjel letos v srpnu do nového domova v Loro Parque na ostrově Tenerife. „Po téměř roční přípravě se dlouhý transport podařilo absolvovat bez problémů a téměř čtyřletá Adéla dorazila po několikahodinovém letu bezpečně na Tenerife. Tam na ní čekal úplně nově postavený pavilon s krásným venkovním bazénem a spoustou zeleně kolem. Spolu s Adélou dlouhou cestu z Frankfurtského letiště absolvovala i o rok mladší samička Malela z Tierparku, Chemnitz, která bude obývat sousední výběh,“ uvedl Vobruba.

Po dlouhodobých zdravotních problémech musela v srpnu plzeňská zoo rozhodnout o utracení samce hrošíka, třiatřicetiletého Leipiho, otce Adély. „Leipi dlouhodobě ztrácel na váze, v posledních několika letech prodělal několik infekcí zažívacího traktu a během letošní zimy měl závažnější problémy, ze kterých se úplně nezotavil. Při vyšetření se zjistilo selhání ledvin a na žaludku byl při pitvě nalezen nádor. Hugo jej na doporučení koordinátorky v budoucnu nahradí,“ doplnil mluvčí zoo.

Fotogalerie

Novým obyvatelem plzeňské zoo je těžkotonážní hrošík liberijský, dorazil v transportní bedně z anglického Bristolu | Autor: ZOO Plzeň
Tak to je on, hrošík Hugo | Autor: ZOO Plzeň
Vykládání transportní bedny s novým obyvatelem zoo | Autor: ZOO Plzeň
Vykládání transportní bedny s novým obyvatelem zoo | Autor: ZOO Plzeň