Jsme televize vašeho kraje

Volební výsledky v Plzni se měnit nebudou, SPD neuspěla u soudu se žalobou

Plzeň, publikováno 06.11.2018, autor: Richard Beneš

Volební výsledky v Plzni jsou platné, rozhodl o tom soud | Autor: Richard Beneš

Výsledky voleb v Plzni jsou platné a nic se nebude měnit. Krajský soud v úterý zamítl návrh lídryně kandidátky SPD Jany Levové na neplatnost voleb. Žalobou chtěla dosáhnout toho, aby soud prohlásil volby nebo hlasování za neplatné. Porušení volebního zákona se nepodařilo prokázat. Na čtvrtek 15. listopadu od 13.00 hodin proto mohl svolat končící primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) ustavující zasedání Zastupitelstva města Plzně.

„Usnesením Krajského soudu v Plzni ze dne 6. listopadu 2018 byla zamítnuta žaloba volební strany SPD, zastoupené paní poslankyní Janou Levovou, na neplatnost voleb, neplatnost hlasování a neplatnost volby kandidátů do Zastupitelstva města Plzně. Proti rozhodnutí soudu není řádného opravného prostředku. Tímto krokem byl definitivně stvrzen výsledek voleb na území statutárního města Plzně,“ uvedl Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně.

Od středy 7. listopadu tak běží dosavadnímu primátorovi lhůty pro svolání ustavujícího zastupitelstva, které se uskuteční 15. listopadu. Nejdůležitějším bodem jednání zastupitelstva bude volba primátora, jeho náměstků a členů Rady města Plzně, jakož i stanovení jejich kompetencí. Zastupitele čeká nejprve složení jejich slibu,“ informovala mluvčí magistrátu Eva Barborková. Jednat se bude o zřizování výborů včetně volby předsedů, závěrečným bodem ustavujícího zastupitelstva zpravidla bývá i stanovení pravidel odměňování neuvolněných členů zastupitelstva, výborů a komisí Rady města Plzně.

SPD se do plzeňského zastupitelstva nedostala, získala jen 4,95 procenta hlasů a skončila těsně pod pětiprocentní hranicí. Poslankyně Levová byla na základě průzkumu, který si sama udělala u svých voličů, přesvědčena o tom, že komise chybně v některých okrscích sečetly hlasy SPD. Stranu tak měly ochudit o stovky hlasů a připravit ji až o tři mandáty v zastupitelstvu.

Soud dospěl k závěru, že výsledek voleb by neovlivnilo ani přičtení 696 hlasů ve prospěch SPD které rozporovala poslankyně Levová. Soud dále upozornil na to, že hlasování ve volbách je tajné, proto je nepřípustná výpověď voliče o tom, jak volil. Pravdivost takové výpovědi nelze nijak ověřit. Žádný ze svědků žaloby navíc sám nepodal volební stížnost.

Ve 47 členném zastupitelstvu západočeské metropole usednou zástupci sedmi subjektů. V souvislosti s výsledky voleb v něm získalo třináct křesel ANO 2011, stejný počet mandátů má také Občanská demokratická strana. Sedm zástupců bude v zastupitelstvu za Českou pirátskou stranu, po čtyřech mandátech v něm mají TOP 09 a KDU–ČSL – PRAVÁ VOLBA PRO PLZEŇ. Své tři členy dosadí také Česká strana sociálně demokratická a stejně tak KSČM.

Fotogalerie

Volební výsledky v Plzni jsou platné, rozhodl o tom soud | Autor: Richard Beneš