Jsme televize vašeho kraje

V srdci CHKO Brdy vylovili rybáři nejvýše položený chovný rybník v Česku

Plzeň, publikováno 08.11.2018, autor: Richard Beneš

Výlov Padrťského rybníka je v plném proudu | Autor: Michaela Adámková

Úspěchem skončil dvoudenní výlov Hořejšího padrťského rybníku v srdci Brd, který spravují Vojenské lesy a statky ČR (VLS). I přes náročné podmínky chovu v chráněné krajinné oblasti hlásí rybáři Vojenských lesů a statků z Brd nadprůměrný úlovek.

„I přes klimaticky náročný rok a složité podmínky chovu v chráněné krajinné oblasti jsme s úlovkem spokojeni. Přesná čísla zatím ještě nemáme, ale půjde o nadprůměrný výlov,“ uvedl ředitel divize VLS Hořovice Petr Švadlena.

Dvojice Padrťských rybníků v srdci CHKO Brdy, které patří k nejvýše položeným chovným rybníkům v republice, se loví střídavě ob jeden rok. Letos byl na řadě Hořejší Padrťský rybník. Jeho dvoudenní výlov začal první den zátahem, druhý den dopoledne jej „fišparta“ VLS dolovila. Příprava výlovu horského rybníku na náhorní plošině Brdské vrchoviny však začíná několik týdnů předem.

„Nejdříve se rybník musí vypustit na správnou výšku. To trvá u Hořejšího čtyři až pět týdnů. Lovíme na podložnou síť, což je vůči rybám nešetrnější metoda,“ popisuje porybný VLS Martin Zachar. Hlavní lovnou rybou na Padrtích je kapr, dále pak amur, vojenské lesy zde však v minulých letech výrazně zvýšily podíl dravých ryb – štik a candátů.

Padrťské rybníky ležící mimo civilizaci jsou jedněmi z nejčistších chovných vodních děl. Proto na trhu rok od roku roste zájem o ryby z těchto brdských rybníků. VLS je prodávají maloobchodníkům, spotřebitelé je však mohou každý pátek nakoupit také na sádkách v Mirošově u Rokycan. V posledních dnech před Vánoci zde státní podnik zahájí několikadenní předvánoční prodej Padrťských kaprů.

Padrťské rybníky leží v široké kotlině, nazývané též Padrťské údolí v srdci Brdské vrchoviny v nadmořské výšce okolo 640 m a jsou jednou z nejcennějších součástí CHKO Brdy. Rybníky byly založeny v 16. století a v jejich okolí se vyskytuje řada chráněných rostlin a živočichů.

Fotogalerie

Výlov Padrťského rybníka je v plném proudu | Autor: Michaela Adámková
Rybáři v akci | Autor: VLS
Nechyběly ani rybářky | Autor: VLS
Slušný úlovek | Autor: VLS
O ryby z Brd mají zákazníci velký zájem | Autor: VLS