Jsme televize vašeho kraje

Valné hromady už posvětily fúzi Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou

Plzeň, publikováno 10.11.2018, autor: Richard Beneš

Plzeňská teplárenská fúzuje s Plzeňskou energetikou | Autor: Richard Beneš

Fúzi městské firmy Plzeňská teplárenská a Plzeňské energetiky, patřící do skupiny EPH miliardáře Daniela Křetínského už schválily valné hromady obou firem. Tímto krokem oficiálně zanikla Plzeňská energetika a její jmění přešlo na nástupnickou firmu Plzeňská teplárenská a.s. Právní účinky fúze nastaly už 31. října. Informoval o tom představenstva Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Po fúzi zůstal městu ve společném podniku podíl ve výši 65 procent, zatímco společnost Křetínského má podíl 35 procent. O fúzi rozhodli zastupitelé Plzně už letos v květnu. Křetínského holding, má teď v představenstvu nové společnosti čtyři ze sedmi křesel. Tímto krokem si chtěl zajistit možnost rychle manažersky rozhodovat bez nutnosti politických dohod. Klíčová rozhodnutí ovšem musí vzejít na základě dohody obou akcionářů.

Zákazníci teplárenské společnosti teď mají garanci současné ceny tepla na další tři roky. O jejím případném zvýšení o více než pět procent musí v budoucnu rozhodnout tříčtvrtinovou většinou valná hromada, stejně jako o větších majetkových transakcích a investicích. Společná firma teď bude dodávat teplo za nižší cenu, než by to dokázala každá teplárna samostatně. Spojená firma ušetří za nákupy emisních povolenek, jejichž ceny výrazně rostou. Firmy Daniela Křetínského navíc společně nakupují velké objemy uhlí za mnohem nižší cenu, než to dokázala samostatně před fúzí městská společnost Plzeňská teplárenská. Očekává se také zisk vyšší dividendy.

Obě firmy se do budoucna musí společně připravit na dobu, kdy na základě regulací EU skončí doba spalování uhlí. Kolem roku 2035 uhelné elektrárny v ČR dožijí. Do té doby musí teplárenský podnik postavit nový, zřejmě plynový zdroj. Pokud by Plzeňská teplárenská nešla do fúze, musela by kvůli novým emisním limitům EU do poloviny roku 2021 modernizovat dva kotle za 1,5 miliardy korun. Fúzí s modernizovanou Plzeňskou energetikou mají náklady na obnovu výrazně klesnout.

EPH vložila do nové firmy Plzeňskou energetiku a 604 milionů korun v hotovosti. Tyto peníze využije Plzeňská teplárenská ke snížení zadlužení na méně než polovinu. Město vložilo do podniku celou Plzeňskou teplárenskou s novou spalovnou odpadu v Chotíkově.

Fotogalerie

Plzeňská teplárenská fúzuje s Plzeňskou energetikou | Autor: Richard Beneš