Jsme televize vašeho kraje

Centrální plzeňský městský obvod má nové vedení, starostou se stal David Procházka

Plzeň, publikováno 12.11.2018, autor: Richard Beneš

Starostou MO Plzeň 3 se stal na další čtyři roky David Procházka

Starostou MO Plzeň 3 se stal v pondělí David Procházka (ANO). Rozhodli o tom svým hlasováním nově zvolení zastupitelé obvodu na ustavujícím jednání zastupitelstva. Neměl žádného protikandidáta. Pro Davida Procházku, který v minulém volebním období zastával post místostarosty, hlasovalo 27 zastupitelů, nikdo nebyl proti, šest se zdrželo. Zastupitelé si následně zvolili tři místostarosty a pět dalších členů rady obvodu.

Ještě před hlasováním o personálním obsazení rady centrálního plzeňského městského obvodu si zastupitelé odhlasovali, že rada bude mít devět členů. Kromě uvolněného starosty a dvou uvolněných místostarostů bude ještě jeden neuvolněný místostarosta a pět řadových členů.

Prvním místostarostou se stal Petr Baloun (ODS), hlasovalo pro něj 26 zastupitelů, druhým uvolněným místostarostou byl počtem 24 hlasů zvolen Ondřej Ženíšek (TOP 09). Třetím a tentokrát už neuvolněným starostou se stal Stanislav Šec (KDU-ČSL), který získal 26 hlasů zastupitelů. Ani jeden z místostarostů neměl při volbě protikandidáta. Dalšími členy rady centrálního městského obvodu byli zvoleni za hnutí ANO Jiří Weger, Pavel Zeman a Jiří Sládek, za ODS pak Ivan Tafat a Marcel Hájek.

Obvod bude mít tentokrát i uvolněného předsedu kontrolního výboru. O tento post se ucházeli dva kandidáti, prvním byl Pavel Šrámek (Piráti) a druhým pak dosavadní šéf kontrolního výboru Jiří Strobach (NPJS). Na žádost poslankyně a zastupitelky Jany Levové (SPD) byla tentokrát volba tajná a bylo to jediné drama pondělního jednání zastupitelstva. Poměrem 24:7 pak porazil Jiří Strobach protikandidáta Pavla Šrámka. Neuvolněným předsedou finančního výboru se stal Radoslav Škarda (TOP 09), který byl v minulém volebním období místostarostou obvodu.

A jaké má plány pro příští čtyři roky nový starosta obvodu? „Mně osobně vadí nedostatek parkovacích míst po celém našem obvodu, takže naše koalice se chce zaměřit na výstavbu nových parkovišť, případně parkovacích domů, to spíše ve spolupráci s městem. Dále chceme rozšiřovat stávající parkoviště. Ovšem nesmí to být na úkor zeleně. Takže určitě budeme se starat dál o zeleň, chtěli bychom aktivně sázet stromky,“ řekl krátce po svém zvolení starosta David Procházka.

První místostarosta Petr Baloun bude mít ve své gesci investice. Jeho cílem je urychlit investiční výstavbu a realizovat stavby městského obvodu tak, aby co možná nejdříve sloužily občanům našeho města. O finance se bude starat na MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek. „To znamená samozřejmě sestavení rozpočtu na příští rok a zároveň potom i rozdělování dotací,“ dodal Ženíšek.

Koalici na MO Plzeň 3 sestavilo hnutí ANO, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. V opozici naopak skončili Piráti, SPD, ČSSD a Nová Plzeň s Jiřím Strobachem.

Fotogalerie

Starostou MO Plzeň 3 se stal na další čtyři roky David Procházka
Ustavující jednání zastupitelstva centrálního plzeňského městského obvodu
Místostarosta Petr Baloun při slavnostním slibu
Místostarosta Ondřej Ženíšek