Jsme televize vašeho kraje

Kriminalisté odhalili v Plzeňském kraji najednou hned osm pěstíren marihuany

Plzeň, publikováno 12.12.2018, autor: Richard Beneš

Jedna z odhalených pěstíren marihuany | Autor: Policie ČR

Hned osm funkčních pěstíren marihuany na různých místech Plzeňského kraje odhalili kriminalisté z Plzně při jednom z největších zásahů proti drogové kriminalitě. V souvislosti s tímto případem zadrželi policisté celkem 11 osob a zajistili větší množství sklizených rostlin, pěstebního zařízení a dalších chemikálií.

Na případu spolupracovali plzeňští kriminalisté s týmem Generálního ředitelství cel. „V uplynulých dnech se podařilo na území okresů Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever a Domažlice příslušníkům Policie České republiky a Generálního ředitelství cel zachytit a zmařit práci osob, které prováděly nelegální činnost. Na základě soudního příkazu provedli kriminalisté v rámci akce 11 domovních prohlídek a 16 prohlídek jiných prostor a pozemků,“ informovala policejní mluvčí Hana Rubášová.

„Během domovních prohlídek zajistili policisté osm funkčních pěstíren konopí, kde se za použití kompletního pěstebního a elektro zařízení, chemikálií a dalších předmětů k neoprávněně pěstovaly vzrostlé rostliny cannabis v celkovém počtu 655 kusů za účelem získání účinné látky (THC). Zajištěna byla i sušina konopí o celkové hmotnosti necelých 10 kilogramů,“ uvedla policejní mluvčí.

Zajištěné rostliny i zařízení teď zkoumají znalci. Kriminalistům se dále podařilo zajistit hotovost ve výši necelých 400 tisíc korun, nebo sedm kusů střelných zbraní včetně nábojů. V tomto případě se prověřuje podezření z trestné činnosti nedovoleného ozbrojování. Mezi další zajištěné věci a předměty patřila i dvě motorová vozidla a předměty ze specializovaného obchodu zaměřeného pro pěstování.

Policisté zadrželi celkem 11 osob, z toho dvě v současné době čelí trestnímu stíhání. Prvním obviněným je muž (40), který se měl dopustit přečinů šíření toxikománie a nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve stádiu pokusu. Druhý o rok starší muž čelí obvinění z nedovolené výroby omamných látek dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu. Oba skončili z rozhodnutí soudce ve vazbě. Ostatní podezřelé osoby policisté propustili na svobodu.

„Není vyloučeno, že po výsledcích soudních expertíz bude rozšířeno trestní stíhání i na další osoby, které se podílely na této nelegálně prováděné činnosti,“ dodala mluvčí Hana Rubášová.

Fotogalerie

Jedna z odhalených pěstíren marihuany | Autor: Policie ČR
Zbraně zajištěné při domovních prohlídkách | Autor: Policie ČR
Autor: Policie ČR
Autor: Policie ČR
I tuto zbraň zajistili policisté pěstitelům marihuany | Autor: Policie ČR
Autor: Policie ČR