Jsme televize vašeho kraje

Do představenstva Plzeňské teplárenské se po letech vrací Roman Jurečko

Plzeň, publikováno 14.12.2018, autor: Richard Beneš

Roman Jurečko se vrací do představenstva Plzeňské teplárenské | Autor: PT

Po více než čtyřech letech se do představenstva dnes již jen ze 65 procent městské společnosti Plzeňská teplárenská vrací podnikatel a místopředseda regionálního sdružení ODS Roman Jurečko. V letech 2007 – 2014 tam působil jako předseda představenstva. Teď má velkou šanci na to, že se opět stane předsedou představenstva významné energetické společnosti. V pondělí 17. prosince se uskuteční první jednání sedmi nově zvolených členů představenstva, kteří si zvolí svého předsedu. A nejžhavějším kandidátem je právě Roman Jurečko.

Na čtvrtečním jednání Zastupitelstva města Plzně zastupitelé zvolili trojici, které bude město Plzeň reprezentovat v představenstvu Plzeňské teplárenské. Vedle Romana Jurečka tam zasedne ještě Petr Fišer a Marek Ženíšek. V tajné volbě získali od členů zastupitelstva napříč politickým spektrem velmi silný mandát. Ze 41 přítomných zastupitelů se jeden zdržel hlasování, pět bylo proti a 35 hlasovalo pro.

„Do Plzeňské teplárenské se vracím jako do úplně jiné společnosti, než jaká byla v květnu 2014, kdy jsem ji opouštěl. Mezitím se totiž dostavěla spalovna v Chotíkově, na jejímž vzniku jsem se podílel od projektových příprav, přes položení základního kamene a zahájení stavby. Městská společnost se letos také spojila s další teplárenskou společností, Plzeňskou energetikou. Tam jsem v minulosti rovněž působil jako předseda představenstva,“ uvedl Roman Jurečko.

Za působení Romana Jurečka na postu předsedy představenstva Plzeňské teplárenské přiteklo do městské kasy na dividendách 1,7 miliardy korun. „Nejvíce si ale považuji toho, že se podařilo vybudovat spalovnu na zelené louce, což je u nás naprostý unikát. Plzeňané mají také stále nejnižší ceny za teplo. Žádná jiná teplárna v Česku do svého města neodevzdala tolik peněz. Nemám se tedy za co stydět,“ dodal Jurečko.

Po fúzi společností Plzeňská teplárenská a Plzeňská energetika má nově vzniklá společnost sedmičlenné představenstvo. Čtyři ze sedmi křesel drží zástupci koncernu EPH miliardáře Daniela Křetínského. Ti zatím oznámili jen jedno jméno svého reprezentanta, kterého nominovali do představenstva. Je jím bývalý československý premiér Marián Čalfa. Jména dalších tří zástupců EPH budeme znát až v pondělí. Zbývající tři místa v představenstvu obsazují zástupci města a z této trojice také vzejde předseda představenstva. Do šestičlenné dozorčí rady si pak své zástupce nominují politické strany, které působí v plzeňském zastupitelstvu.

Fotogalerie

Roman Jurečko se vrací do představenstva Plzeňské teplárenské | Autor: PT