Jsme televize vašeho kraje

Krajský soud otevřel svým verdiktem cestu k likvidaci „skleněného pekla“ na Rokycanské

Plzeň, publikováno 14.12.2018, autor: Richard Beneš

Skleněné peklo na Rokycanské třídě je výrazně vyšší než smělo být podle vydaného stavebního povolení | Autor: Richard Beneš

Vítězství v důležité bitvě mnohaleté války v kauze černé stavby budovy Carimexu na Rokycanské třídě dosáhlo město Plzeň u krajského soudu. Odmítl totiž odvolání majitele objektu Davida Housera proti verdiktu okresního soudu. Ten už dříve zamítl žalobu Housera, který požadoval, aby mu do jeho vlastnictví připadly pozemky v majetku města, na nichž částečně stojí objekt přezdívaný „Skleněné peklo.“ V současné době tam žije kolem 40 bezdomovců, squaterů a dalších nepřizpůsobivých osob.

„Odvolací soud potvrdil ten rozsudek v 99 procentech. U jednoho malého pozemku si není soud úplně jistý v tom, jak ta situace tehdy byla, jestli by měl nebo neměl být v majetku pana Housera a vrátil to tedy Okresnímu soudu Plzeň město. V těch 99 procentech už není možné podat odvolání, pouze dovolaní bez opravného účinku. Rozběhnout se tak mohou řízení vedená před stavebním úřadem o dodatečném povolení stavby, to je žádost pana Housera a na druhé straně o odstranění stavby, což je žádost města,“ vysvětlil technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář (ODS).

Město by si samozřejmě přálo, aby stavební úřad zamítl žádost o dodatečné povolení stavby a aby rozhodl o částečném odstranění stavby. Budova sice získala v roce 2006 dodatečné stavební povolení, to se však vztahuje jen na čtyři podlaží. Ve skutečnosti je objekt ale o tři patra vyšší. Část stavby navíc stojí na jiném místě, než má. Město odmítlo vydat dodatečné stavební povolení na tři horní patra postavená načerno, stavba je proto léta zastavena.

Město žádá majitele, aby objekt upravil do podoby podle stavebního povolení. „Je nám jasné, že se stavebník bude snažit využít všech možných opravných prostředků proti veškerým rozhodnutím. Město se pak bude muset rozhodnout o tom, zda výkon rozhodnutí vezme do svých rukou a za pomoci svých finančních prostředků splní tu povinnost za vlastníka. Pro vedení města není přípustná varianta, že by se stavba dodatečně legalizovala. Staticky je budova bezpečná, nehrozí její zhroucení. Bezpečné ale není to, co se děje uvnitř,“ dodal náměstek primátora Šindelář. Narážel tím na fakt, že v objektu žijí s požehnáním majitele desítky problémových osob. Při jedné z kontrol tam policisté zaznamenali až 70 lidí.

Veřejnost se v okolí budovy necítí bezpečně a nic nepomáhají ani časté kontroly, které tam provádí policie. V kauze Carimex už padly statisícové pokuty. Některé investor zaplatil, některé úředníci vymáhají, část sankcí byla zrušena. Podle současného vedení města nemá tento případ ignorování zákonů v Plzni obdoby.

Fotogalerie

Skleněné peklo na Rokycanské třídě je výrazně vyšší než smělo být podle vydaného stavebního povolení | Autor: Richard Beneš
V objektu přebývají desítky bezdomovců a squaterů | Autor: Richard Beneš