Jsme televize vašeho kraje

Do Bavorské Rudy se bude opět jezdit za koupáním, město vybuduje biotop

Železná Ruda, publikováno 08.01.2019, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Milovníci vodních sportů se už brzy vrátí do Bavorské Železné Rudy, kam v minulosti jezdily za koupáním i tisíce lidí z české strany hranice. K dispozici sice už nebude zrušený luxusní krytý bazén, ale jen koupací biotop hned za česko-německou hranicí. Proslulý krytý bazén s umělým vlnobitím zavřela železnorudská radnice už před 12 léty kvůli vysokým provozním nákladům. Od té doby se datuje postupné vylidňování a úpadek celé Bavorské Rudy. Nové možnosti koupání by měly oživit v letních měsících cestovní ruch v oblasti.

Zchátralý a uzavřený bazén nakonec nechalo vedení dříve slavného a oblíbeného bavorského rekreačního střediska zdemolovat v roce 2016. Uzavření a následnou demolici bazénu považuje za velkou ztrátu pro turistický ruch v celé příhraniční oblasti i starosta sousední Železné Rudy Filip Smola (ČSSD). „Areál bývalého Wellenbadu využívalo plno Čechů,“ řekl Smola. Kromě krytého tam byl i venkovní bazén, který býval otevřený až do doby, kdy teploty klesly pod nulu,“ informoval železnorudský starosta.

Vedení Bavorské Rudy v prosinci představilo svým sousedům projekt na revitalizaci celého území po bývalém bazénu, který má tři části. Z nevyhovujícího asfaltového parkoviště vytvoří moderní parkovací plochu se zelení pro 80 až 100 vozidel. Vedle vznikne místo pro 16 obytných automobilů s přípojkami na vodu a elektřinu. V bývalé celnici na bavorské straně pak budou mít hosté z kempu k dispozici toalety, umývárny a kuchyňku. Tím hlavním objektem však bude koupací biotop zásobovaný vodou z říčky Řezná. Projekt, jehož součástí bude také malá vodní elektrárna, má být hotov do tří let.

O záchranu ztrátového krytého bazénu v Bavorské Rudě se v roce 2005 pokusilo i vedení Plzeňského kraje a města Železná Ruda, vzhledem k tomu, že zařízení využívali nejen turisté a rekreanti z české strany hranice, ale například i školy. Kraj provoz zařízení podpořil částkou 1,5 milionu korun a železnorudská radnice poskytla 300 tisíc ze svého rozpočtu. Ani tato pomoc ovšem nestačila, bazénu fungoval jen do května 2006.

Města pak prodalo objekt za jedno euro švýcarské firmě, která bazén sice znovu otevřela, ale po pěti měsících na sebe vyhlásila bankrot. Pokud chtějí se chtějí rekreanti z oblasti Železné Rudy v zimě nebo v létě vykoupat, jezdí do vzdálenějších bazénů v Lamu, ve Zwieselu, nebo v Bad Kötztingu. Na české straně pak musí zamířit do ještě vzdálenější Sušice.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv